Recensie: Raaf ree, lees je mee? Henriette Boerendans

Een mol, een vos, een das, een mus en een kat – wat hebben die gemeen?
Ze wonen allemaal in ons land. En: de soortnaam bevat maar drie letters. Daarom vind je ze allemaal in ‘Raaf, ree, lees je mee?’. Beginnende lezers kunnen de dierennamen, die in grote duidelijke letters naast de afbeelding staan, zelf lezen. Kinderen met iets meer leeservaring kunnen ook de informatieve teksten eronder lezen. Zo komen ze erachter dat er varkens bestaan die kunnen klokkijken, lezen, rolschaatsen, en zelfs piano spelen. Maar ook dat de mol in de lente in een graafmachine verandert en dat hij pas stopt met graven als hij bij toeval op een vrouwtje botst. Bij ieder dier is gezocht naar specifieke informatie die juist jonge kinderen aanspreekt. En natuurlijk is er een afbeelding van elk dier te zien: een prachtige kleurige houtsnede.

In Raaf ree, lees je mee? kunnen kinderen dus op verschillende niveaus lezen: allereerst kunnen de allerjongste lezers de grootgedrukte dierennamen lezen, waarbij de namen ondersteund worden door de grote, felgekleurde prenten op de rechterpagina. Verraderlijke hierbij is overigens dat de dierennamen helemaal niet altijd voor de hand liggen: zo staat er bij een schaap met lam het woord lam, en bij een grote zwarte vogel raaf (die vaak kraai genoemd wordt als je de vogel voor het eerst ziet. Kinderen worden hierbij dus gedwonen om zelf te lezen. Als kinderen beter kunnen lezen – en dan bedoel ik ook redelijk goed kunnen lezen, dan kunnen ze de informatieve teksten ook zelf lezen. De informatie is veelzijdig en ogenschijnlijk willekeurig vermeld. Soms denk je zelfs ‘doet dat ertoe?’, terwijl je een andere keer weer nieuwsgierig verder leest: zelfs als ouder leer je nog wat uit dit boek! De combinatie van dieren, de unieke tekenstijl (er wordt gewerkt met houtsnedes) en het lezen op verschillende niveaus maakt dit tot een leuk en uniek boekje, dat zeker kinderen in hun nieuwsgierige fase van begin tot het eind zal boeien. En dan nóg eens!

Raaf ree, lees je mee? Henriette Boerendans
Gottmer, mei 2011, 64 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 5 jaar. ISBN: 9789025749590

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.