logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Qwixx, White Goblin Games

Qwixx_3d_SvhJ

De ondertitel van dit leuke dobbelspel zegt het al: Qwixx is snel, simpel en spannend! Juist door die eenvoud is het spel zo leuk. Je kunt het met twee tot vier spelers spelen. Iedere speler krijgt een briefje, met daarop vier gekleurde kolommen: rood, geel, groen en blauw. Twee kolommen hebben cijfers van 2 t/m 12, de andere twee lopen juist van 12 tot 2. Om de beurt dobbelt een speler met de zes dobbelstenen: twee witte en van elke kleur een variant. Het zijn gewone dobbelstenen, met punten van 1 tot 6.

Het is de bedoeling dat je in iedere kolom zoveel mogelijk vakjes aankruist. Dat doe je van links naar rechts, en je moet een som gebruiken van een witte dobbelsteen met een gekleurde. Heb je de gele 6 aangekruist, dan mag je daarna dus niet meer de gele 5 aankruisen. Het leuke van het spel is, dat iedere speler bij iedere beurt een vakje mag aankruisen volgens deze regel. Ook al heb je niet zelf gedobbeld! En het mag, het hoeft niet.

qwixx spelbord

Wil de gooier zelf ook geen vakje aankruisen, dan mag deze ‘passen’. Je moet namelijk minstens vijf vakjes per kleur aankruisen, anders telt de hele rij niet. Sla je een ronde over, dan kruis je een strafvakje aan, wat je vijf punten kost. Komt een speler bij het laatste vakje, dan sluit de rij. Voor alle spelers! Zijn alle rijen gesloten, dan is het spel beëindigd en worden alle punten (en strafpunten) bij elkaar opgeteld.

Doordat iedereen elke ronde mag meedoen zit er een enorme vaart in het spel. Bijkomend voordeel zijn de eenvoudige regels, waardoor jonge kinderen ook goed kunnen meedoen. Zij hebben dan ook nog eens een leuke manier gevonden om sommen tot 12 te oefenen en zich de principes van de dobbelsteen eigen te maken. Een geweldig spel, met als enige nadeel dat de papiertjes zo snel op zijn… Er wordt een flink blokje meegeleverd, maar je zult merken dat Qwixx behoorlijk verslavend werkt. Het is snel gepakt, snel gespeeld en snel weer opgeruimd. Perfect voor een verloren momentje!

de Qwixx scoreblok

Het probleem van de scorebloks is overigens ook zo verholpen: je kunt ze als losse set van twee bloks kopen, voor een adviesprijs van 3,95 euro! Het is dus helemaal niet vreemd dat dit superleuke spel is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2013!

Qwixx, White Goblin Games
Prijs: 8,99 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 10 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] Qwixx, een spannend dobbelspel van White goblin Games, is hier in huis niet meer weg te denken. We hebben zowel de compacte versie als Qwixx Deluxe in de kast staan, en naast het feit dat we het regelmatig thuis uit de kast pakken gaat het ook steevast mee op vakantie. Inmiddels is er een grappige uitbreidingsset verkrijgbaar: Qwixx Karakters. Daarmee breng je een extra dimensie aan in het spel, dat het nog een stukje spannender maakt. […]

  2. […] jaar maakten we kennis met het snelle en enthousiaste spel Qwixx. Het spel viel zo in de smaak dat binnen mum van tijd alle briefjes op waren. En tja… koop je […]

  3. Speelgoed van het jaar 2013: stem mee! – CooleSuggesties

    […] t/m 11 jaarHolografX, Goliath (recensie)Qwixx, White Goblin Games (recensie)IQ Link, Smart (recensie) Rockboard Scooter original, Niens Trading […]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.