logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Qwixx deluxe, White Goblin Games


qwixx-deluxe

Vorig jaar maakten we kennis met het snelle en enthousiaste spel Qwixx. Het spel viel zo in de smaak dat binnen mum van tijd alle briefjes op waren. En tja… koop je dan nieuwe? In ons geval: niet direct. Daarbij moet gezegd dat we natuurlijk regelmatig nieuwe spellen te testen krijgen: we hoeven ons niet te vervelen. Maar nu is er goed nieuws: Qwixx Deluxe! Hetzelfde leuke spel, maar dan in een luxe uitvoering. Met stevige kartonnen scorekaarten waarop je met een whiteboardstift kunt schrijven, waardoor je ze na gebruik weer kunt wissen. Dat is een stuk gunstiger!

De scorekaarten bestaan uit vier kolommen die van links naar rechts lopen. De gele en rode kolommen lopen van 2 tot 12, de blauwe en groene kolommen gaan van 12 naar 2. De bedoeling is dat je zo veel mogelijk kruisjes zet in deze vier kolommen. Dat mag als de som van de dobbelstenen overeenkomt met een nummer. Maar let op: je mag alleen van links naar rechts aankruisen, niet andersom! Sla je bijvoorbeeld de 5 over, dan mag je die niet achteraf nog aankruisen.

Qwixx_deluxe_spel

Het spel zelf is onveranderd: je krijgt zes dobbelstenen ter beschikking. Twee witte, en vier gekleurde (geel, groen, blauw en rood). Daarmee dobbel je in het deksel van het spel, waarin een zacht stofje is gekleefd. Handig! Als eerste tel je het totaal van de witte dobbelstenen op. Alle spelers mogen dat getal aankruisen op hun kaart, in welke kolom dan ook. Let op: het mag, het hoeft niet!

Dan komt de tweede fase van het spel. De dobbelaar mag nu namelijk de witte dobbelstenen met de gekleurde combineren. Iedere kleur mag gecombineerd worden met één van de twee witte dobbelstenen, en in de desbetreffende rij worden aangekruisd. Eentje. En: eerst de witte, dan de gekleurde. Tja, we moeten streng zijn!

Als je vijf kruisjes hebt, mag je een rij ‘afsluiten’. Kun je namelijk het meest rechtse kruisje afstrepen, dan wordt een kleur gesloten. Geen enkele speler mag er nog een kruisje in zetten, en jij hebt een kruisje extra: en dat is weer extra punten. Ieder kruisje is namelijk een punt meer waard. Het eerste kruisje is 1 punt, het tweede kruisje 2 punten en ga zo maar door. Geen nood, veel rekenwerk komt er niet bij kijken, want de score staat onderin.

Qwixx was al een ontzettend verslavend en snel spel. De beurten zijn kort en fel, en iedere speler komt bij iedere ronde aan de beurt. Je hoeft dus niet stil te zitten. Daardoor is het ook prima speelbaar met wat ongeduldige spelers. De uitvoering van Qwixx Deluxe is heel erg mooi. Zelfs aan een stofje in het deksel is gedacht, zodat het dobbelen niet te veel geluid maakt (en de dobbelstenen mooi rollen). De bordjes zijn netjes afgewerkt, en je krijgt vier stiften meegeleverd. Een echte must-have!

Qwixx Deluxe, White Goblin Games
Prijs: 16,99 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.