logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Qwinto, White Goblin Games


qwinto

Zoek even terug naar Qwixx: het dobbelspel waarbij je series getallen moet voltooien. Qwinto is volgens White Goblin Games de opvolger van dit spel, maar eerlijk gezegd zou ik eerder Twenty-One als opvolger aanwijzen dan Qwinto. Ja, oké, je moet ook hier cijfers in regels invullen, maar daar houdt de vergelijking met Qwixx eigenlijk wel op.

De basis van Qwinto

Wat met je doen? Iedere speler krijgt een scorevel. Daarop zie je drie lege regels met vierkantjes, ieder in een andere kleur. Per regel zijn negen vakjes, maar dat wil niet zeggen dat je de getallen 1 tot en met 9 moet invullen. Sterker nog: je bepaalt eigenlijk zelf welke getallen je invult! En hoe kom je aan die getallen? Tja. Daar komen de kaarten bij kijken. Kaarten? Die had Qwixx toch niet? Juist. Dat klopt! Maar Qwinto wel, en daar hebben we het nou over :). Iedere speler krijgt drie kaarten op hand. In het midden van de tafel worden vier kaarten neergelegd, in een vierkant en met de cijfers naar boven. Er valt meteen op: de kaarten hebben verschillende kleuren: geel, paars, rood en grijs. Bij de grijze kaarten tellen alleen de getallen, bij de andere kleuren ook de kleur.

Het spel spelen

Nu gaat het spel beginnen! Een speler legt een kaart op één van de vier kaarten. Daarna volgt een rekensom: je telt de getallen van de neergelegde kaart op met de getallen van de aanliggende kaarten. Liggen er een grijze 6, een rode 3 en een gele 1, dan kom je op een 10 uit. Die mogen alle spelers invullen, maar waar? Daarvoor kijk je naar de kleur van de kaarten. De grijze telt niet mee, het worden dus een optionele 10 voor de gele óf de rode rij. Jij bepaalt! Als je aan de beurt bent moet je een cijfer invullen, de andere spelers mógen hem invullen. Op volgorde. En in principe lopen de cijfers van 1 tot en met 18, verdeeld over 9 vakjes. Je kunt dus sprongetjes maken, maar onthoud dat je cijfers van links naar rechts moeten oplopen.

Scoren

Het gaat natuurlijk om de winst. Als een speler twee rijen heeft volgemaakt, dan is het spel afgelopen en wordt de balans opgemaakt. Bij volle rijen worden de cijfers in de vakjes opgeteld – dan kan het flink oplopen als je hoge cijfers hebt opgeschreven. Bij onvoltooide rijen is ieder vol vakje simpelweg 1 punt. Daarnaast kun je nog een paar bonuspunten scoren als je kolommen hebt volgemaakt waar een vijfhoekig vakje staat, maar daarover lees je in de handleiding meer.

Conclusie over Qwinto

Qwinto is – net als Qwixx – een heerlijk snel spel. De kaarten worden na een eerste onwennige potje snel gelegd en uitgerekend. Plannen is best lastig, omdat de kaart van de spelers voor je het spel compleet kunnen veranderen. Soms moet je dus snel schakelen. Leuk is ook dat je met dit spel het hoofdrekenen oefent. Het is een kwestie van optellen en aftrekken (er zijn ook -kaarten in het spel). Een vlot spel met een educatief tintje dus, waarbij je vooral de getallen op je briefje goed moet plannen. Hoe meer rijen en kolommen vol zijn, des te hoger je score zal zijn!
Door: CooleSuggesties
Score: Qwinto krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Qwinto, White Goblin Games
Genre: kaartspel,
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 1-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 9.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.