logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Quique verzamelt het alfabet, Elly van der Linden en Greet Bosschaert

quique verzamelt het alfabet 9789044816280

Quique verzamelt het alfabet is een ontzettend leuk, vrolijk en vooral origineel boek dat je kinderen bekend laat raken met het alfabet, en tegelijk een heleboel vogelnamen leert. Het gaat over het vogeltje Quique, dat wil leren schrijven. Om het alfabet beter te leren, besluit hij hulp in te roepen van andere vogels. Want als hij eenmaal weet met welke letter hun naam begint, kunnen ze hem die leren, en kan hij alle letters schrijven! Maar zoveel vogels kent Quique niet. ‘Ik ga op zoek naar nieuwe vriendjes!’ juicht hij en vrolijk slaat hij zijn vleugeltjes uit …

Het vogeltje Quique gaat dus op pad, de wijde wereld in. Daar ontmoet hij vogels als de Ekster en Lijster, de Havik en de gans, maar ook de Tjiftjaf en de Ibis. Zo leert je kind naast de letters ook meteen heel wat dierennamen! De tekeningen in het verhaal zijn mooi helder en zacht, met frisse waterverf-kleuren en krachtige accenten. De figuren en voorwerpen zijn voornamelijk gemaakt uit patronen en kleuren, waaruit de vormen zijn geknipt. De vogels zijn dan ook abstract (sommigen zou je niet zo een-twee-drie herkennen) maar zeker leuk om te kennen. Het font is wat iel en dun, dat maakt het lezen niet altijd even gemakkelijk. De namen van de vogels zijn juist heel erg vetgedrukt, en beginnen met een hoofdletter. Dat is ook een kritiekpunt an het boek: de letters worden aangeleerd als zijnde hoofdletters, terwijl kinderen juist beginnen met de kleine letters!

Een heerlijk dieren-abc, dat zich helemaal richt op de vogelwereld. Daardoorheen is een leuk en spannende zoektocht. Onderin iedere pagina zie je het alfabet, waar een aantal letters in ontbreken. Zo zie je ook meteen welke letters er nog ontbreken tot op dat moment!

Quique verzamelt het alfabet, Elly van der Linden en Greet Bosschaert
Clavis Books, september 2012, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 5 jaar. ISBN: 9789044816280


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.