Recensie: The purge, Universal Pictures

the-purge-brd-3d

In de nabije toekomst heeft Amerika een briljante manier gevonden om werkeloosheid en misdaad te voorkomen. Het hele jaar door wordt het genadeloos afgestraft, maar op één nacht in het jaar mag alles. Je kunt ongestraft wegkomen met het plegen van een misdaad. Welke dan ook. Vernieling, brandstichting, diefstal… en ook moord.

En dat lijkt goed te werken, de werkeloosheidcijfers zijn lager dan ooit, en ook de misdaadcijfers zitten op een absoluut laagtepunt. Het hele land bereid zich dan ook voor op deze zuiveringsnacht, de Purge. En dan merk je dat mensen er nog al dubbel in zitten. Aan de ene kant heb je mensen die zich er letterlijk op verheugen. Wapens worden uit de kast gehaald, messen geslepen: klaar voor een nachtje openlijk geweld. Anderen sluiten zich op achter slot en grendel. Beveiligingssystemen gaan als zoete broodjes over de toonbank. En daar heeft onze hoofdpersoon flink van geprofiteerd. In zijn hele villawijk heeft hij systemen aan mogen leggen, wat hem natuurlijk flink geld heeft opgeleverd.

En zo zit de familie Sandin veilig achter slot en grendel. Vader James, moeder Mary, zoon en dochter maken zich klaar voor de nacht. Het beveiligingssysteem staat aan, de rolluiken zijn omlaag. Totdat zoonlief buiten een man om hulp hoort roepen, en de donkere, dakloze man binnenlaat. Dat zorgt al voor een vleugje paniek. Zeker als de arme man achterna gezeten blijkt te worden door een groep mafkezen, die genieten van overmatig geweld. Zij hadden zich echt verheugd op het mishandelen van de dakloze man, en willen hem terug! En daarbij gaan ze letterlijk over lijken, in plaats dat ze op zoek gaan naar een ander slachtoffer.

Dat is ook wel tekenend voor de tegenstrijdigheid die de film op de been houdt. Waarom zo veel moeite doen voor één enkele man? Waarom zo lang wachten en extra mensen optrommelen om het huis te bestormen? De Purge-nacht duurt maar een paar uur, en die tijd gaat verloren in wachten en uitdagen, op een V for Vendetta meets Clockwork Orange-achtige manier. Irritant uitdagend, uitlokken en ongevoelig voor geweld, dat is aan de hand.

In de film zie je hoe de houding van James en Mary veranderd, en dat is wel goed. Het verhaal is origineel, misschien is de optie zelfs wel eens geopperd in een achterkamertje. James en Mary vinden de Purge prima, zo lang ze er maar niet aan mee hoeven te doen. Mensen straffen is tot daar aan toe, maar het is een ontzettende massamoord aan het worden. En wie blijven er over? Juist: de moordenaars…  En wat gebeurt er met alle doden, diens huizen, de geplunderde winkels en alle schade? Het enige voordeel is het oplossen van een stukje overbevolking.

De Purge is een leuk concept, maar met haken en ogen. De spanning zit er wel goed in, The Purge moet het echt hebben van de schrikmomenten. Het verhaal is voorspelbaar en mist in zekere mate een flinke dosis bloed en geweld: dat is wel aanwezig maar buiten beeld. En ik denk dat veel kijkers van deze film daar wel op rekenen, hoewel het nu vooral een spannende film is en voor een groter publiek geschikt.

The Purge, Universal Pictures

Tijdsduur: 86 minuten, Thriller/horror.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 15 euro), Blu-ray (ca. 19 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] The Purge is een fenomeen in Amerika – tenminste… als je het doomscenario van de gelijknamige filmreeks mag geloven. Het is één nacht waarbij de Amerikaanse overheid het bijltje er bij neergooit en iedereen mag doen wat-ie wil. Stelen, roven, moorden, mishandelen… het maakt niet uit. Als ze maar niet rekenen op hulp van artsen, politie of het leger. Dat is nog al wat. Maar waar kwam die bizarre gewoonte toch vandaan? Dat is een vraag die in The First Purge beantwoord wordt. […]

  2. […] Election Year is het nieuwe angstaanjagende en gruwelijke hoofdstuk over de jaarlijkse ‘Purge‘ (Zuivering), in het leven geroepen door de ‘New Founding Fathers of America’. […]

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.