logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Puberleaks, Paul Buhre

puberleaks Pubers hebben het niet eenvoudig. Daar zal niemand iets tegen in kunnen brengen. Hun hele wereld staat op zijn kop: ze stappen in de nieuwe wereld van de middelbare school, hun interesses veranderen naargelang hun hormoonspiegel verandert, wat bovendien de nodige lichamelijke veranderingen (en bijbehorende onzekerheden) met zich meebrengt, en de rest van de wereld legt van alle kanten hun eisen en wensen bij de jongelingen neer. Oké, dat laatste is misschien niet waar, maar vaak lijkt het wel zo. Paul Buhre, schrijver van het boek Puberleaks, weet daar alles van. Logisch: de jonge schrijver is zelf pas 15 jaar oud! In zijn boek Puberleaks schrijft hij over de wereld zoals hij hem ervaart, maar dan in een heel gestructureerde vorm. Zo schrijft hij over de groepsdynamiek zoals je die bijvoorbeeld op school tegenkomt, de invloed van sociale media, het uiterlijk, of waarom er bij jongens geen onderbroek meer uit hun broek steekt, alcohol en drugs, computerspelletjes, seks, het nut van school, muziek, en nog veel, veel meer. Dankzij deze veelheid aan onderwerpen kom je ontzettend veel te weten over de wereld waarin Paul zich begeeft. Natuurlijk is deze beste jongen woonachtig in Duitsland, maar door het lezen van dit boek kom je erachter dat jongeren eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar verschillen, waar ter wereld ze ook wonen. Het fijne van het boek publiek is dat het op een hele vlotte en grappige manier geschreven is. Het leest echt als een trein! Het taalgebruik is zelfs nog behoorlijk netjes en volgens de regeltjes, zonder dat er veel straattaal wordt gebruikt. Aan de andere kant is het wel zo dat er niet heel veel lange zinnen en dure woorden worden gebruikt: het boek is dus heel toegankelijk geschreven. Daardoor is het een prettige steun voor jongens (maar ook voor meisjes is het erg nuttig) die in de puberteit zitten of op het punt staan om de gedwongen sprong te maken. Maar dat is niet alles. Het boek heeft nog een heel belangrijke functie. Het is namelijk niet alleen te lezen voor kinderen die in deze lastige leeftijd terecht zijn gekomen, maar het is ook een openbaring voor alle ouders en opvoeders die zich de afgelopen jaren in stoffige kantoortjes en onder grote, zware stenen hebben verstopt. Zij komen nu eindelijk eens te weten hoe het eraan toe gaat in de hersenen van de pubers van tegenwoordig! Puberleaks is dus een boek dat zowel voor kinderen als volwassenen erg nuttig is om te lezen. Paul weet als een ervaren schrijver zijn. Duidelijk te maken, zonder dat hij heel erg betweterig overkomt. Grappig detail is dat Paul ook graag illustrator wil worden: de tekeningen in dit boek zijn dan ook allemaal van zijn hand (en naar mijn bescheiden mening ook niet echt nodig in dit boek). Puberleaks is een geweldig leuk boek: een aanrader voor iedereen die een 13 ot 15 jarige in zijn omgeving heeft – of het zelf is.

Informatie

Puberleaks, Paul Buhre
Illustrator: Paul Buhre Boekerij Meulenhof, 192 pagina’s, paperback. Prijs: 17,99 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789022574645

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.