logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Projekt 1065, Alan Gratz

projekt 1065We gaan in Projekt 1065 terug naar de Tweede Wereldoorlog. Daar maken we kennis met de Ierse jongen Michael O’Shaunessey. Hij is de zoon van een Ierse ambassadeur die in Duitsland gestationeerd is (Ierland is neutraal in die tijd, en ze kunnen dan ook probleemloos rondlopen). Michael is ontzettend intelligent: hij heeft een fotografisch geheugen en spreekt foutloos en accentloos Duits.

Spionage

Wat niemand weet, is dat de ouders van Michael eigenlijk spionnen zijn. Ze geven geheime informatie door aan Ierland, die het weer doorstuurt naar Engeland. En Michael doet hier vrolijk aan mee: hij walgt van de oorlog en de manier waarop de Joden in een kwaad daglicht worden gezet. Toch doet hij hier deels aan mee: hij is lid van de Hitler jugend – gewoon om dicht bij het vuur te zitten en veel geheime informatie op de vangen.

Fellere oorlog

Als de oorlog langzaam zijn hoogtepunt bereikt, krijgen de Duitse jongens steeds meer verantwoordelijkheden. Ze worden actiever ingezet in de strijd. Zo mogen ze op een dag mee zoeken naar een Engelse piloot, wiens vliegtuig is neergestort. Michael vind de piloot, van wie hij te horen krijgt over een geheim Duits project: Projekt 1065. Dat zou wel eens een keerpunt in de oorlog kunnen betekenen. Maar voor Michael daarover aan de bel kan trekken, moet hij eerst wat bewijzen vinden. Wat hij daarvoor moet doen? Nog dieper undercover … bij de mensen wie hij zo haat. Naarmate hij hoger komt, des te gevaarlijker zal het echter worden.

Onbekend

De schrijver van Projekt 1065, Alan Gratz, maakt dankbaar gebruik van de niet-al-te-bekende informatie dat de Ieren stiekem spioneerden voor de geallieerde troepen. Hoewel ze neutraal meenden te zijn, mengden ze zich wel degelijk in de strijd. Hij beschrijft daarin het dagelijks leven van de inwoners in Berlijn, maar ook hoe het er an toeging bij de Hitler jugend – hoe jongens daar werden getraind om hard, wreed een meedogenloos te handelen. Michael staat daar middenin, en komt voor moeilijke keuzes te staan. Kan hij bijvoorbeeld één leven opofferen voor het grotere doel?Ondanks het feit dat het een historische roman is, is Project 1065 ook bijzonder spannend: het zal je al vanaf de eerste pagina in zijn greep hebben.

Conclusie over Projekt 1065

Een geweldig spannend boek, dat je meteen in zijn macht heeft. Het bestaat uit korte, vlot geschreven hoofdstukken, veel historische feiten en weetjes uit de Tweede Wereldoorlog die bijna niemand wist. Door: Score: Projekt 1065 krijgt 5 van de 5 punten.

Informatie

Projekt 1065, Kluitman, 291 pagina’s, paperback.
Vanaf: 14 jaar. ISBN: 9789020654547. Prijs: 14.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.