logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Proeven van Italië, Francois-Regis Gaudry

Proeven van Italië zou je kunnen zien als het vervolg op Bon Appetit… maar dan met Italië als onderwerp in plaats van het bourgondische Frankijk! Proeven van Italië neemt je mee naar de Italiaanse eetcultuur in een kookboek dat je misschien eerder een koffietafelboek kunt noemen – knappe jongen die dit oversized boek rechtop in z’n boekenkast kan zetten.

Italiaans eten van A tot Z

Het leuke van dit boek is wel dat het ingaat op bijna elk aspect van de Italiaanse keuken. Daar hebben ze ook de ruimte voor 😉 en die ruimte wordt met twee handen aangegrepen. Het is een fijne afwisseling van achtergrond en geschiedenis, culturele gewoontes en de herkomst van bepaalde onderdelen. Natuurlijk worden er een aantal ‘klassieke’ recepten gegeven, die bij de specifieke recepten horen. Zo vind je een tweetal basisrecepten voor pastasauzen, pizzadeeg en panna cotta, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Koffietafelboek

Proeven van Italië is een echt koffietafelboek. Ieder onderwerp bevat ongeveer twee pagina’s en er zit niet echt een lijn in het boek, waardoor je het telkens weer kunt openslaan om iets nieuws te ontdekken. De schrijfwijze is heerlijk informeel en de illustraties en foto’s passen perfect bij de Italiaanse stijl van het boek. Dat maakt dit boek fijn, leuk en informatief om door te bladeren. Iedere pagina leert je weer iets nieuws! Dit boek geeft je een diepgaande blijk in de Italiaanse keuken, waarbij je inzicht krijgt in de gebruiken en tradities, maar ook bijvoorbeeld in de verschillende soorten tomaten, citrusvruchten, artisjokken, ham of honing… want ingrediënten bepalen de kwaliteit.

Regionale kwaliteiten

Misschien ben je meer geïnteresseerd in het verkennen van de streek van de nationale keuken en het verkennen van de impact die de lagune van Venetië heeft op het eten. Er zijn natuurlijk ook veel recepten: regionale specialiteiten ontdekt en aangeboden aan thuiskoks om op hun eigen terrein te ontdekken.

Over Francois-Regid Gaudry en vrienden

Op de cover staat dat de auteur ‘François-Régis Gaudry en vrienden’ is. Het is ook wel logisch dat je zo’n boek niet in je eentje schrijft, net als dat bij Bon Appetit het geval was. Gaudry zelf is een populaire Franse restaurantcriticus, die voor dit boek uitgebreid team heeft samengesteld, waaronder een aantal vaste gasten uit zijn radioprogramma On va deguster. Op die manier heeft hij een fijne mix van expertise in huis en bovendien een groep die elkaars artikelen kan corrigeren.


Ga direct naar Proeven van Italië op BOL.com.

Recensie over Proeven van Italië

CooleSuggesties topper

Proeven van Italië is een beetje een lastig boek om een plekje te geven. Ja, het is een absolute must-have voor foodies en iedereen die Italië een warm hart toedraagt. Het laat je zien hoe de Italianen hun dag doorbrengen (tenminste… als je kijkt naar het culinaire aspect ervan) en vertelt je heel veel over de streken, ingrediënten en de manieren waarop je het kunt bereiden. Vertelt het boek ook hoe je die dingen moet maken? Nee… dat niet zozeer. De recepten zijn schaars en worden relatief klein op de pagina gedrukt. Aan de andere kant: zo’n fors boek op het aanrecht tijdens het koken? Liever niet! De levendige fotografie en illustraties zijn inspirerend en leerzaam. Zoek je een kookboek met Italiaanse recepten? Dan kun je beter even verderkijken. Wil je op papier een ontdekkingsreis maken door de Italiaanse keuken? Dan is dit boek een echte must-have.

Score: 9


Informatie

Titel: Proeven van Italië
Auteur:
Illustrator: Diversen
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 400
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789401497206
Prijs: 59.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.