logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Prinses Lolly, Bastiaan de Wit

Met kreten als ‘de allereerste banga-roman’ en het hardcore Nederlandse antwoord op Fifty Shades of grey worden we toch nieuwsgierig naar het boek Prinses Lolly, dat op waargebeurde gebeurtenissen gebaseerd blijkt te zijn. Prinses Lolly is het pseudoniem van Janneke, waarmee ze op het internet haar seksuele fantasie uitleeft om zo haar ‘saaie’ scholierenbestaan te ontvluchten. Ze geniet van alle aandacht die ze krijgt van (anonieme) aanbidders op het internet, en gaat steeds verder in haar alter ego.

Haar klasgenoot Edwin droomt er eveneens van om zijn puberbestaan een andere inhoud te geven, en ook hij verliest daarbij de werkelijkheid totaal uit het oog. Zonder alter ego om zich af en toe in te verschuilen, zoals Janneke. Janneke betrekt de simpele ziel Edwin in haar plannen om seksueel tot volwassendom te komen, en betrekt haar vriendin in haar snode plannen. Cécile, Jannekes vriendin, past in bepaalde opzichten perfect in Jannekes wereld. Beiden hebben eenzelfde verknipte seksuele moraal. Allerlei gebeurtenissen en verwikkelingen leiden uiteindelijk tot de door Janneke aangezette zelfmoord van Edwin.

In het boek staat met name de seksuele moraal van deze drie personages centraal, met alle gevolgen van dien. De auteur (onder het pseudoniem van Bastiaan de Wit) weet zich prima in te leven in de belevingswereld van de pubers, hoewel ze wel heel snel ‘volwassen’ worden en stappen maken op seksueel vlak. Het hele verhaal speelt zich in één enkele midweek af! Bastiaan gebruikt daarbij nogal expliciet taalgebruik en fysiek geweld, zowel fysieke als psychische mishandeling.  Soms krijg je gewoon last van plaatsvervangende schaamte als je aan het lezen bent. Het boek is echter een gefictionaliseerde vertelling van gebeurtenissen die Bastiaan de Wit zelf heeft ervaren als leerkracht, en die hem nog steeds blijven achtervolgen. In welk opzicht, dat blijft echter gissen. Neemt niet weg dat het een indringend boek is dat blijft boeien, je blijft benieuwd waar het verhaal heen gaat en hoe het boek zich gaat ontwikkelen.

Prinses Lolly, Bastiaan de Wit
Lebowski uitgevers, november 2012, 112 pagina’s, paperback.
Prijs: 10 euro. ISBN: 9789048815883


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.