logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Praten met vreemden, Kio Stark


Praten met vreemdenKen je TED Talks, waarin mensen mogen vertellen over hun unieke manieren om te leven en te denken? Welnu: deze presentaties zijn ook uitgegeven in boekvorm, onder de naam ‘TED boeken’. Niet alle presentaties natuurlijk, maar een mooie selectie van onderwerpen die zich lenen om in boekvorm uitgegeven te worden. Zoals de presentatie Praten met vreemden, door Kio Stark.

Pleiten voor praten

Wat je moet weten, is dat Kio in New York woont. Een grote stad, waarin mensen compleet langs elkaar heen leven. Een stad, waarin mensen soms letterlijk schouder aan schouder staan omdat het er zo druk is. En dan is het eigenlijk best raar dat die mensen nooit met elkaar praten. Ergens wel logisch, aangezien je als kind duidelijk krijgt ingeprent dat je nooit met vreemden mag praten, maar het levert je tegelijkertijd ook een heleboel gemiste kansen op. Want je kunt zo veel leren van anderen!

Vreemden

In het boekje Praten met vreemden vertelt Kio je eerst uitgebreid waarom het raar is dat je niet met vreemden praat, en waarom het eigenlijk heel prettig en verhelderend kan werken. Dat doet ze vanuit de theorie, vanuit de praktijk en vanuit de geschiedenis. Er is echter één grote beperking. Je moet buiten je kader stappen, uit je ‘comfort zone’ stappen. Hoe doe je dat? En waar schuilen zich gevaren in? Eigenlijk zijn die gevaren zeer beperkt, oppert Kio. Met een paar handige technieken die je kunt leren houd je het gesprek netjes binnen de perken. Zo leer je in dit boekje hoe je kunt laten merken hoe je geïnteresseerd bent in iemand, hoe je zelfverzekerder kunt overkomen en hoe je een gesprek op gang brengt. Achter in het boekje krijg je een paar opdrachten waar je echt mee aan de slag kunt.

Informatie

Praten met vreemden, Kio Stark

Illustrator: Kio Stark
Amsterdam University Press, 120 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789462983960. Prijs: 14.95 euro.

Recensie over Praten met vreemden

Het boekje Praten met vreemden is een redelijke eye-opener. Waarom praten mensen eigenlijk niet met elkaar, maar zitten ze liever op hun telefoon naar Facebook te staren of verscholen achter een flinke muur aan muziek? Het boekje laat je zien hoe je een gesprek op gang kunt brengen en hoe je over die drempel kunt stappen. Een aantal voorbeelden in het boekje vind ik echt overtrokken. Dat ze haar dochter wil leren waarom ze sommige mensen wel en andere mensen niet aanspreekt? Dat is best vroeg – volgens mij las ik dat haar dochtertje vier jaar oud was. Dan mag het best wat minder genuanceerd zijn allemaal, wat concreter. Ook de situaties in New York zijn natuurlijk behoorlijk anders dan in ons lage land – maar kleurrijk zijn de voorbeelden wel.

Score: 6Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.