logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Powerless, Lauren Roberts

Powerless neemt je mee naar een bijzondere wereld, waar ziektes als de Pest nog altijd heersen. De ziekte maakt genoeg slachtoffers, maar brengt ook bijzondere gaven aan mensen die hem overleven. Nou ja – voor sommige mensen dan. Die overlevenden worden Elites genoemd. Mensen die geen gave overhouden aan de pest zijn Powerless en worden Nullen genoemd. Je raad het al: dit boek gaat over twee van hen!

Paedyn en Kai

De twee hoofdpersonen in Powerless zijn Paedyn en Kai. Beiden hebben de pest gehad, maar Kai (met prinslijk bloed) heeft er een gave aan overgehouden en Paedyn, de dakloze zwerver, helaas niet. Daarmee is Paedyn haar leven niet zeker. Toch moet ze stelen en bedriegen om in leven te blijven. Door zich voor te doen als een paranormaal begaafd persoon weet ze de Elites voor de gek te houden. Haar leven wordt moeilijker wanneer de koning verkondigt dat alle Nullen moeten verdwijnen en alleen de Elites moeten blijven. Dan maakt Paedyn een bijzondere stap. Nadat ze min of meer per ongeluk het leven van een prins redt, moet ze zich in het paleis onder de Elites begeven, waar ze zichzelf moet bewijzen in de gevaarlijke Proeven.

De Proeven

Voor je echt bij de Elites behoort, zul je die proeven moeten voltooien (en overleven). Dat is nog knap lastig, want iedere Elite heeft unieke gaven. Sommigen zijn super slim of super sterk, kunnen water of vuur oproepen of beschikken over telekinese. Het is eigenlijk bizar (en ongeloofwaardig) dat al die mensen het tegen elkaar moeten opnemen! Daarbij bevat het alle elementen die een young-adult fantasyboek moet bevatten: een onschuldig meisje, een jongeman met een groot hart dat een oogje op dit meisje heeft en een genadeloze opdrachtgever die diezelfde jongen probeert aan zijn kant te trekken. In dit geval zijn dat Paedyn, Kai en diens halfbroer Kitt, die in de voetsporen van zijn vader wil treden. Als sidekick van Paedyn is daar Adena, die door voorwerpen en mensen kan lopen.

Macht en overleven

Powerless draait eigenlijk om macht en overlevingskansen. Iedere hoofdrolspeler (je leest het boek vooral vanuit Kai en Paedyn) loopt vanuit een eigen achtergrond door de wereld en aanschouwt de wonderlijke mix van ‘normale’ en ‘begaafde’ mensen. Toch zijn er heel wat mensen zonder gaven die zonder problemen weten te overleven in deze chaotische wereld, en dat is ook een beetje waar de schoen wringt. Hoezo krijgen sommige mensen de meest bizarre en uiteenlopende gaven nadat ze ziek zijn geweest? Hoe en waarom is er die tweestrijd? Waarom zou je alleen Elites om je heen willen verzamelen? Waarom zijn sommige mensen met gaven nog altijd dakloos? Het is een vreemde wereld die geschapen is.


Ga direct naar Powerless op BOL.com.

Recensie over Powerless

Powerless is een vlot geschreven fantasy-boek vol magie en mysterie, ridderlijke types en heimelijke liefdes. Toch weet het niet echt te verrassen: het speelt iets te veel leentjebuur van vergelijkbare franchises en zet daarmee niet bepaald een geloofwaardige wereld (en boeiende verhaallijnen) neer. Ook de dialogen hebben meestal weinig om het lijf, waardoor de hoofdpersonen Kai en Paedyn zich niet heel erg aan je hechten. Minpuntje krijgt het boek ook voor het kleine, dunne lettertype, waardoor de leesbaarheid niet optimaal is.

Score: 6


Informatie

Titel: Powerless
Auteur:
Uitgever: Pelckmans
Aantal pagina’s: 512
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 14 jaar
ISBN: 9789463107945
Prijs: 24.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.