logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Plafondmeisje, Fran Bambust

plafondmeisje

In Plafondmeisje maak je kennis met een heel gewoon, super-saai meisje. Een heel onopvallend meisje, zoals je die wel vaker ziet. Of niet, want opvallen doen ze niet. Imke is zo’n meisje. Een bovenstebraaf kind. Op het randje van saai, vinden de meesten, en dan nog wel aan de foute kant van dat randje. Maar dat blijkt toch niet helemaal te kloppen. Want wanneer ze op een dag uit haar bed valt, komt ze niet op de grond maar op het plafond terecht. Ze blijkt te kunnen zweven! Maar dat mag helemaal niet, want de regels van de natuurwetten, die mag je niet zo maar overtreden, vind de natuurwetpolitie. Wilde achtervolgingen, actie, veel vriendschappen en onverwachte verhaalsprongen zorgen ervoor dat de letters hun best doen op hun plaats te blijven. Wat meestal ook goed lukt…

In Plafondmeisje is niets wat het lijkt. Fran weet als geen ander te toveren met taal. Begrippen, namen en omstandigheden worden zonder meer naar haar hand gezet, omgevormd en op het verkeerde been gezet. Zo blijkt er een heel regelapparaat te zijn dat de natuurwetten in de gaten houdt. De Wettenschaper houdt hier toezicht op, bijgestaan door agenten als Barbara Copernicus en Paul Newton. Het is dan ook een verrukkelijk grappig boek, dat je bij iedere bladzijde weer opnieuw weet te verbazen. En dat maakt lezen wél zo leuk! De hele situatie is natuurlijk al te absurd voor woorden, maar als je al leest dat het hele gezin van Imke niet helemaal spoort, en zij eigenlijk de enige normale is… dan weet je wel wat je te wachten staat. Het verhaal wordt bijgestaan door leuke en vrolijke tekeningen, die nog wat extra sfeer aan het boek toevoegen. Plafondmeisje zal je wereld op z’n kop zetten!

Plafondmeisje, Fran Bambust
Clavis Books, mei 2012, 128 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 11 jaar. ISBN: 9789044817201


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.