logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Pippa Leeuwenhart 2 – Mijn leven is een prachtige puinhoop

pippa leeuwenhart mijn leven is een prachtige puinhoop Graphic novels zijn ontzettend populair. Iedereen kent inmiddels wel de Dagboeken van een loser, waar tal van varianten op verschenen zijn – de een wat succesvoller dan de ander. Het eerste dagboek van de veertienjarige Pippa Leeuwenhart veroverde veel harten, en dat maakte ons natuurlijk wel nieuwsgierig. Met wat schaamrood op onze wangen (ja, hallo, je leest wel het dagboek van iemand anders!) begonnen we te lezen in het tweede dagboek (sorry, journal klinkt zo raar) van Pippa, met ans ondertitel Mijn leven is een prachtige puinhoop. Het bijzondere aan het dagboek van pippa zijn wel de kleurenillustraties, die ze voorziet van leuke maar vooral handige bijschriftjes. Ze denkt over van alles en nog wat na, en dat schrijft en tekent ze vol overgave uit. Naast kolommen strakgetypte tekst vind je dus ook echt handgeschreven notities en aantekeningen. En daardoor krijg je niet alleen een leuk inzicht in Pippa’s leven, maar leer je bijvoorbeeld ook welke rode lipsticks er allemaal bestaan (er ging een wereld voor me open) en hoe je bijvoorbeeld een paard moet maken, wat haar lievelingsdingen zijn en hoe de liefde van haar leven, die ze nog nooit gesproken heeft (Pippa noemt hem Wolf) er precies uitziet. Hoewel dat laatste grote veranderingen gaat krijgen, aangezien ze ineens oog in oog staat met Wolf, die eigenlijk Tijl blijkt te heten. Verder is Pippa’s leven een vrolijke bende, met af en toe een duister randje. Zo is Pippa van dichtbij betrokken met een vechtscheiding, ze woont doordeweeks bij haar moeder op een boerderij op het platteland, en ’s weekend bij haar vader in de grote stad. Gelukkig heeft ze op beide plekken een hechte vriendin, waar ze lief en leed mee kan delen, maar haar moeder en vader kunnen elkaar niet luchten of zien. En dat maakt het er niet gemakkelijker op. Ondanks die zware last die op Pippa’s schouders rust beleeft ze ook allerlei leuke dingen, zoals de ontmoeting met Wolf (of Tijl, net wat je het stoerst vind), een bizarre paardendief die komt brengen in plaats van halen, het trainen van een nieuw paard en een geweldig grote uitdaging door een belofte die ze haar jongere zusje heeft gedaan. Pippa Leeuwenhart 2 – Mijn leven is een prachtige puinhoop is een geweldig dagboek waar meiden rond een jaar of veertien (met een flinke marge) zich uitstekend in kunnen verplaatsen. Een eerste verliefdheid, de voorliefde voor paarden, zoetigheid en lieve dingen, best friends, het komt allemaal voorbij. Ook is ze op zoek naar bewijzen dat ze eigenlijk een slecht mens is. En dat verpakt in een mooi kleurig geïllustreerd boek, waarbij Pippa in woord en daad laat zien hoe haar leven een puinhoop is – maar wel een mooie.

Informatie

Pippa Leeuwenhart 2 – Mijn leven is een prachtige puinhoop, Barbara Tammes Querido, 159 pagina’s, paperback. Prijs: 14,99 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789045119038

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.