De boeken van Carry Slee gaan al jaren mee, en hebben de afgelopen jaren een echte opleving gekregen, omdat er een aantal zijn verfilmd of tot toneelstuk zijn omgevormd. Denk bijvoorbeeld eens aan de indringende film
Spijt, die zelfs mensen in de bioscoop tot tranen heeft geroerd en veel (positieve) aandacht voor pesten heeft opgeleverd. Pijnstillers is ook zo’n indringend en emotioneel boek van Carry’s hand, en is nu aan de beurt geweest om verfilmd te worden.
Het bijzondere van Carry Slee is dat ze zonder enige schroom ontzettend grote taboes en problemen durft aan de snijden. Ze weet deze situaties glashard en eerlijk neer te zetten, maar vaak zijn het ‘slechts’ rode draden in een groter web. Zo ook in Pijnstillers, waar het draait om kanker. De hoofdpersoon, Casper, heeft daar geen last van – maar zijn moeder ontdekt dat ze deze ziekte heeft. Casper worstelt met zijn gevoelens over deze ziekte. Hij leeft mee met zijn moeder, wil haar helpen. Hij is immers ‘de man in huis’, aangezien zijn vader in geen velden of wegen te bekennen is. Dat knaagt ook ontzettend aan hem, en door de ziekte van zijn moeder gaat hij op onderzoek uit. Wie zou zijn vader kunnen zijn?
En daarnaast is hij nog erg druk met een klassiek orkest waarin hij mag spelen, en waarvoor hij veel moet oefenen. Hij kent daar een meisje, wiens vader ook kanker heeft gehad – en ervan is genezen. Samen met haar komt Casper bij een alternatief genezer terecht die zijn moeder wel wil helpen. Maar die arts moet natuurlijk ook betaald worden, waarvoor Casper een baantje neemt in het Chinees restaurant van zijn beste vriend. Al deze verhaallijnen dralen door elkaar hen, en waar je in het begin van de film nog echt de kracht ziet waarmee Casper alles onderneemt zie je zijn energieniveau tijdens de film zakken. Het is ook te veel voor een jongen van zijn leeftijd. Tel daarbij nog eens wat verliefdheid op, en het plaatje is compleet.
Pijnstillers is een indrukwekkend verfilmd verhaal, dat ook op papier een onuitwisbare indruk achterliet. Het blijft lastig om als buitenstaander je een beeld te vormen van wat er in een puberhoofd omgaat, en soms ergerde ik me ook wel aan de stompheid waarmee Casper reageert in de film. De emoties lopen echter al snel hoog op, en het verhaal heeft een ongelofelijke vaart.
Informatie
Pijnstillers, Dutch Filmworks
Tijdsduur: 97 minuten, Drama.
Leeftijd: vanaf 9 jaar.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 13 euro), Blu-ray (ca. 13 euro)
Films koop je online bij:
Geschreven door Dennis van Houts
Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.