logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Photo Ark, Joel Sartore

Er zijn inmiddels duizenden, waarschijnlijk tienduizenden boeken verschenen over dieren. Veel daarvan gaan juist over de achtergrondinformatie van de dieren, zoals het leefgebied, het voedsel, de bouw van de dieren en noem zo maar op, maar er zijn ook een aantal boeken die juist gericht zijn op de fysieke kant van de dieren: over hoe ze eruit zien. Ook dat kan er op allerlei manieren. Sommige uitgevers kiezen ervoor om een illustrator in de arm te nemen, maar de kunstzinnige fotograaf Joel Sartore gooit het over een heel andere boeg in het boek Photo Ark.

De ark van Joel

Voor het project Photo Ark reisde Joel letterlijk de hele wereld rond. Hij wilde een fotoboek maken waarin je iedere keer verrast werd door het uiterlijk en de eigenschappen van dieren. En niet zonder dieren: zoveel mogelijk dieren! Hij heeft in totaal 6000 verschillende diersoorten gefotografeerd. De helft in het wild, de andere helft in dierentuinen. Natuurlijk vind je in dit boek geen 6000 dieren foto’s: zo dik is het boek ook weer niet! In Photo Ark tref je een selectie aan uit deze verzameling.

Creatieve beestenbende

Nu zul je denken: een boek met foto’s van dieren, dat is niet zo bijzonder! Dat klopt. Als het normale dierenfoto’s waren, tenminste. Maar dat is juist niet het geval! Joel heeft alle dieren gefotografeerd tegen een witte of een zwarte achtergrond. Hij heeft in de natuur en in de dieren verblijven in de dierentuin een soort mini fotostudio gemaakt, waarin hij op zijn gemak kon wachten tot hij de dieren precies zo kon fotograferen zoals hij zelf dacht. En dat levert echt te gekke plaatjes op! Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken: op deze manier heb ik nog nooit naar dieren gekeken.

Thema

Dit indrukwekkende fotoboek, met al zijn haarscherpe en glasheldere foto’s, heeft natuurlijk een soort indeling nodig. Een lastige kwestie, want waarop baseer je die indeling? Ga je selecteren op diersoort, kleur, aaibaarheidsfactor of iets anders? Juist: Joel koos voor iets anders. Hij keek goed naar de foto’s en sorteerde ze daarop. Benieuwd naar de thema’s? Dat zijn Spiegels, Partners, Tegenpolen, Rariteiten en Hoopvolle verhalen.

Conclusie over Photo Ark

Photo Ark is echt een te gek boek. Het is behoorlijk indrukwekkend om de dieren van zo dichtbij en op zo’n manier te bekijken. Daarbij heeft Joel niet zo maar de meest standaard dieren voor zijn camera gehad: waarschijnlijk ken je er een flink aantal nog niet. De helderheid, de sfeer en de dynamiek in de foto’s maakt het echt een boek dat je regelmatig zult doorbladeren. Door: CooleSuggesties Score: Photo Ark krijgt 5 van de 5 punten.

Informatie

Photo Ark, Joel Sartore Fontaine uitgevers, 400 pagina’s, hardcover. Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789059567375. Prijs: 29,95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.