logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Philps GU10 dimmable led


philips dimmable ledEr is een hele tijd geweest dat je twee keuzes had in lampen: gloeilamp of TL-licht. De eerste was gezellig, de tweede functioneel. Maar met beiden kon je niet alles even veilig bereiken. Toen kwamen halogeenlampen. Qua formaat een enorme sprong voorwaarts, waardoor er ineens allerlei toepassingsmogelijkheden bij kwamen. Spotjes, bijvoorbeeld. Mensen hingen al hun plafonds vol met spotjes, het liefst gekoppeld aan een dimmer. Gaaf! Zacht licht, hard licht… net wat je wilt. De lampen hadden een nieuwe fitting, de GU10, zodat ze niet ver ingeschroefd hoefden te worden. Dat houd de fitting mooi compact. Maar energiezuinig? Nee, dat niet. En dat terwijl je met spotjes veel lampen nodig hebt voor een goede dosis verlichting.

Led in GU10

Inmiddels zitten we in het led-tijdperk. Weer een flinke sprong op technologisch gebied. Een lamp die energiezuinig is, in iedere kleur gemaakt kan worden (en met bijvoorbeeld Philips HUE zelf in kleur aan te passen is) maar die niet even makkelijk dimbaar is. Daar moet je speciale lampen voor kopen. En die waren er nauwelijks voor spotjes. Daarin moeten namelijk lampen met een GU10 aansluiting. Die zijn toch een stuk minder gangbaar dan de normale of de ‘kleine’ fittingen van standaard gloeilampen. Het duurde dus even voor er ledlampen met een GU10-fitting beschikbaar werden. In het begin nog niet dimbaar. En dat is niet gaaf: als je een dimmer als schakelaar hebt voor je halogeen spotjes, kun je ze niet vervangen door led-lampen.

Sfeervol

Maar – voor het geval je ze nog niet gespot had: ze zijn er! Wij schroefden de Philips GU1- dimmable led in een spotje boven de keukentafel, en waarachtig: je kunt ‘m gewoon dimmen. Met zijn 5,5W aan maximale energie geeft onze lamp voor 50W aan licht, maar je kunt hem ook dimmen naar een mooi en sfeervol licht. Dat is verbazend warm en toegankelijk. Leuk voor een sfeervolle spelletjesavond. En heb je even meer licht nodig? Dan draaien we de knop gewoon een stukje om.

Conclusie over dimmable led

Deze lamp ontbrak echt nog aan het lichtschap. Veel mensen die nu dimbare halogeenspotjes geinstalleerd hebben kunnen met de tijd mee en hebben een geweldig energiezuinig alternatief. Met dimfunctie! Door: Score: Philips dimmable led krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

dimmable led, Philips Klik hier voor de Prijs: 12.95 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.