logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Pestkoppen en windbuilen, Guy Didelez

9789022328033 pestkoppen en windbuilen

Jammer genoeg worden kinderen nog altijd veel gepest op school. Populaire kinderen verwerven er zo een stukje status mee, en kinderen die zich graag bij hen scharen doen mee om een stukje van die roem over te nemen. Iedere reden wordt aangegrepen, en vaak zijn die redenen ver buiten de schuld van de kinderen om. In het boek Pestkoppen en windbuilen kaart schrijver Guy Didelez dit aan, aan de hand van de fictieve Hanne. Zij leeft in armoede, omdat haar vader aan bed gekluisterd is, en kampt met dyslexie. Beide redenen zijn genoeg om haar een doelwit van pesten te maken.

Hanne wordt gepest. Omdat ze zoveel fouten schrijft. Maar niet alleen dat, haar ouders zijn niet rijk, het gezin leeft in armoede. Daarom eet ze elke dag boterhammen met confituur en heeft ze een oud en versleten konijn als lievelingsspeelgoed. Jolien lacht het hardst en is de aanstichtster van het pestgedrag in de klas. Haar ouders wonen in een heel duur huis. Ze krijgt alles wat haar hartje begeert, van de nieuwste en hipste kleding tot de nieuwste gadgets en telefoons. En dan is er ook Rachid. Die is zo sterk dat hij zijn eigen kracht niet kent. Jolien heeft hem helemaal ingepalmd en het pesten wordt steeds erger. Als Hanne de juf erover vertelt, komen Jolien en Rachid dat te weten. Ze zijn vastbesloten om haar een lesje te leren!

Tijdens het verhaal, dat makkelijk leesbaar is geschreven (jammer genoeg wordt de naam van Hanne een keer verward met Jolien, waardoor de vader van Hanne de pestkop ineens een hart onder de riem lijkt te steken op pagina 80) en bevat indringende passages, waarin het leven van Hanne zeker niet gemakkelijk wordt gemaakt. Daarbij blijkt Hanne ook een best naief meisje te zijn, hoewel er niet echt een leeftijd gegeven wordt aan de kinderen van de klas. Duidelijk wordt wel dat ook de volwassenen (de juf, de directeur en de ouders) met de handen in het haar zitten en weinig grip lijken te krijgen op de kinderen. Mat name Jolien en Rachid blijken erg standvastig. Tot hun grap uit de hand dreigt te lopen, en er hulp komt vanuit een onverwachte hoek!

Pestkoppen en windbuilen, Guy Didelez
Manteau, augustus 2012, 126 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789022328033


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.