logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Paturain Pur Plaisir en Paturain L’Ovale


Paturain, da’s pas fijn. Dat credo zal je ongetwijfeld bekend voorkomen van de reclamefilmpjes van Paturain. Onlangs brachten ze een paar nieuwe producten op de markt, en wij waren de gelukkigen die deze nieuwe kazen als één van eersten mochten proeven!

En dat is ons zeker goed bevallen. Laten we beginnen met het product dat het meest aansluit op wat mensen zich bij Paturain voorstellen: zachte en smeerbare roomkaas, gevuld met kruiden. Vanaf nu zijn er twee nieuwe varianten te koop, te vinden in een mooi kunststof kuipje: Paturain Pur Plaisir Room & Zeezoutkristallen en Paturain Pur Plaisir Verse Knoflook en Fijne Tuinkruiden.

paturain-2De Pur Plaisir Room & Zeezoutkristallen is de eenvoudigste om te omschrijven. Stel je roomkaas voor. Daar zit weinig smaak aan. Beeld je eens in dat deze net zo smeuïg is als Paturain. Heb je ‘m? Mooi. Breng hem dan lekker op smaak met zeezoutkristallen. Dat is natuurlijk wat lastiger in te beelden, maar minder krachtig zout is ook goed. Dan heb je de basismaak al te pakken! Doe daar tenslotte nog een scheutje room bij, en je hebt een mooi, krachtige smaak, die niet dominant is. Lekker neutraal, en toch uitgesproken.

Vanuit deze smaak is het vrij eenvoudig om over te stappen naar Pur Plaisir Verse Knoflook en Fijne Tuinkruiden, want de naam zegt het al. Je proeft de subtiele, volle smaak van verse knoflook, die door de roomkaas is verwerkt, en ook de tuinkruiden zijn duidelijk aanwezig. Deze roomkaas is natuurlijk een stuk uitgesprokener dan de roomkaas net zeezoutkristallen, maar nog steeds vrij subtiel. Wij vonden hem in ieder geval wat minder ‘krachtig’ of ‘aanwezig’ dan de welbekende standaard Paturain.

paturain-3Een leuke extra van de Pur Plaisir-producten is overigens de verpakking en de presentatiemogelijkheden. De roomkaas zit namelijk niet saai in het potje gespoten, vlak en onsierlijk. Nee: hij is netjes in het bakje gesproken met een gekartelde spuitmond. daardoor krijg je een heel mooie toef roomkaas om te presenteren! Dat kan natuurlijk in het bakje, maar Paturain heeft nog een verrassing in petto. De roomkaas zit aan de onderkant en zijkant verpakt in vetvrij papier. Haal ‘m uit het bakje, en je kunt hem zo op een bordje presenteren! Dat ziet er toch wel een stukje aantrekkelijker uit! Een kuipje van 150 gram kost 2.59 euro.

Naast de Pur Plaisir-producten introduceert Paturain ook de serie L’Ovale. Het is een zachte, witte korstkaas, in een ovale vorm. Vandaar de naam, inderdaad. Enneh… zachte witte korstkaas? Juist, de L’Ovale heeft heel wat weg van brie! De kaasjes zitten in wit plastic verpakt, waarna ze in een ovalen doosje worden opgeborgen. Die is overigens prima hersluitbaar, voor het geval er ook maar iets over mocht blijven. Maar dat denk ik niet!

Paturain lovaleDe L’Ovale is er in twee smaakvarianten: Fijne Kruiden en Olijven. De L’Ovale Fijne Kruiden vonden wij de meest verrassende smaak. Lekker fris, met de structuur van Brie. Dat is een bijzondere gewaarwording. De smaak is vol en romig, de kruiden zijn wel aanwezig maar overheersen niet. De kaas is bovendien behoorlijk zacht, waardoor je hem prima kunt uitsmeren. En het fijne is: de aanwezige, ietwat wrange smaak van Brie ontbreekt! Dat is dus echt genieten voor het hele gezin. Ook onze kinderen hebben gesmuld van deze kaas, zelfs nadat ze eerst een stukje móesten proeven (hun ervaringen met Brie zullen hen nog wel iets de na staan, vrees ik). Daarna was er geen houden aan: de L’Ovale Tuinkruiden, maar ook de Pur Plaisir met room en zeezoutkristallen waren de onbetwiste favorieten. Bij iedereen, overigens.

paturain-4De L’Ovale Olijf nadert de smaak van Brie wat meer, dankzij (of door) de toevoeging van olijven. Ook hier ontbreekt de wrange smaak van brie, maar deze variant heeft wel een krachtigere smaak dan de Fijne Kruiden. De olijfsmaak zelf is overigens heel subtiel aanwezig. Er zitten wel stukjes olijf in, maar ook voor als je geen olijven lust hoef je hem zeker niet te laten staan. Dankzij de kleine stukjes olijf die verspreid zitten door de kaas doet de smaak eerder denken aan de toevoeging van olijfolie dan dat je olijven door je kaas gemengd hebt. Voor volwassenen is deze variant wellicht wat interessanter, maar hij is nog steeds toegankelijk genoeg voor kinderen.

De L’Ovale is natuurlijk heerlijk voor op een toastje, maar denk ook zeker eens aan een luxe sandwich! Het prettige voor zwangere vrouwen: deze kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Geen enkel risico dus! De Paturain L’Ovale is de koop voor 2,59 euro.

Deze nieuwe producten zijn vooralsnog enkel te koop in de grotere supermarkten. Wil jij ze zelf eens proberen? Op www.ilovecheese.nl kun je een coupon afdrukken, waarmee je 50% korting krijgt op L’Ovale en Pur Plaisir! De instructies van deze actie staat op deze site en op de coupon zelf vermeld.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.