logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Overstijg jezelf, Joe Dispenza


Joe Dispenza is een grote naam op het gebied van ‘zelfverbetering’. Misschien ken je het boek ‘What the BLEEP do we know’? Dat is ook van zijn hand! In dit boek houd Joe je een spiegel voor. Hij vertelt je op een heel duidelijke en eenvoudige manier hoe het menselijk brein werkt. Dt is voor hem gesneden koek, als biochemicus met een specialisatie in hersenwetenschap, maar hij weet het ook nog eens heel eenvoudig en duidelijk te verwoorden. Aanvullend op die informatie vertelt hij je hoe je daar zelf invloed op kunt uitoefenen.

Want waarom zou je toegeven aan de nukken van je hersenen, als je met een heel eenvoudige manier iets kunt doen wat nuttig en goed is, waar je jezelf nog beter bij voelt? Dat is namelijk het vreemde aan je hersenen. Je ziet en ervaart de wereld, maar je hersenen gieten daar, met alle ervaringen als bagage, een eigen sausje overheen. Het enige dat jij moet doen is objectief en eerlijk naar die wereld leren kijken. Dat klinkt moeilijk, maar Joe belooft: in vier weken lukt ook jou het.

Als aanvulling op de grote tekst worden plaatjes gebruikt. En natuurlijk voorbeelden, waar je hersenen dan weer plaatjes van maken. Daaruit wordt duidelijk dat alles wat we doen grotendeels gevormd wordt door ervaring en routine. Daardoor reageert iedereen op een voorspelbare, vertrouwde manier. Joe dispenza beredeneert dat als je eerlijk en objectief naar de wereld leert kijken, je die standaard handelingen kunt omzeilen. Overstijg jezelf. Doe eens iets anders!

Dankzij de leuke manier van schrijven is het een heel toegankelijk boek geworden, waar iedereen mee vooruit kan. Het wordt soms een beetje technisch, maar door de vele voorbeelden worden zelfs die wetenschappelijke stukken begrijpelijk gemaakt. Het enige dat jammer is, is het structurele ‘u’ dat wordt gehanteerd. Natuurlijk is het netjes en beleefd, maar in onze samenleving wordt het eerder opgevat als oubollig.

Overstijg jezelf, Joe Dispenza
Servire, september 2013, 336 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789021554310


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.