logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

‘Over vroeger en nu’ brengt in 50 verhalen de Nederlandse geschiedenis tot leven

over rvroeger en nu - verhalen bij de canonGeschiedenis is gaaf! En dat zeg ik niet omdat ik in het dagelijks leven voor het tijdschrift Alles Over Geschiedenis schrijf – het gaafste geschiedenistijdschrift van Nederland. Genoeg reclame gemaakt. Het is jammer dat geschiedenis zo’n stoffig imago heeft. Ja, de onderwerpen uit de geschiedenis zitten misschien verstopt onder een laag stof, maar als je heel kritisch kijkt, zitten we nu misschien wel in één van de minst spannende tijdperken ooit – uitgezonderd de flinke technologische ontwikkelingen die we meemaken. Gelukkig zijn er steeds meer schrijvers die daar verandering in proberen te brengen. In het dikke boek Over vroeger en nu – verhalen bij de canon staan ook weer tal van verhalen verzameld, die je helemaal terugnemen naar de hunebedden en in kleine stapjes steeds een stukje verder naar het heden klimmen.

Belangrijke gebeurtenissen

In een flink aantal korte verhalen krijg je echt een reis door de tijd aangeboden door de verschillende schrijvers van dit boek. Een geweldige ervaring om te lezen hoe de mensen vroeger leefden en waarom ze bepaalde dingen deden. Tenminste: wat de geschiedkundigen er van denken. Zeker uit de tijd van de hunebedden is het natuurlijk een beetje gissen waarom ze gebouwd waren en waarom ze alle rituelen in het leven hadden geroepen. Ieder verhaal gaat over een belangrijke gebeurtenis in een bepaald tijdvak. Die gebeurtenis wordt ingeleid door een stukje informatie. Zo weet je alvast wat je kunt verwachten en hoe het de toekomst heeft beïnvloed.

Door de eeuwen heen

Over vroeger en nu – verhalen bij de canon neemt je mee van de oertijd tot nu. Duizenden jaren geschiedenis worden in sprekende verhalen over de mensen zelf tot leven gewekt. Dat maakt het boek zo prettig om te lezen: het zijn niet meer saaie stukken tekst vol feiten, plaatsnamen en jaartallen, maar verhalen over gewone mensen, beroemdheden en kinderen, die hun plekje hadden in de belangrijke momenten van onze geschiedenis. En wie weet zit jij ook wel in zo’n moment, en wordt ook jij ooit omschreven in een verhaal over ‘vroeger’!

Conclusie over Over vroeger en nu – verhalen bij de canon

Middels spannende verhalen worden de belangrijkste momenten uit de geschiedenis aan de man gebracht. Gewoon, spannende verhalen over beroemde uitvinders, ontdekkingsreizigers en gewone mensen die in een bepaalde situatie verwikkeld waren. De feiten steken netjes in elkaar, het verhaal brengt die droge feiten tot leven. De verhalen zijn wel wat wisselend geschreven. De ene keer heel verhalend en uitgebreid, de andere keer wat korter en bondiger.
Door:
Score: Over vroeger en nu – verhalen bij de canon krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Over vroeger en nu – verhalen bij de canon,

Illustrator: Els van Egeraat
Ploegsma, 512 pagina’s, paperback.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789021676715. Prijs: 29.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.