logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Over het dierenrijk encyclopedie voor jong en oud


Over het dierenrijk encyclopedie voor jong en oud Dieren blijven tot de verbeelding spreken. Denk maar eens aan de vreugde in de ogen van kinderen als je aankondigd dat je naar de dierentuin gaat (met ze, natuurlijk) en het enthousiasme dat ze tonen zodra je de hekken binnenloopt. Maar die enthousiasme hoeft natuurlijk helemaal niet beperkt te blijven tot een bezoekje aan de dierentuin, want in de Over het dierenrijk encyclopedie voor jong en oud kun je idere dag, op welk moment dan ook, jezelf verwonderen over de pracht van de dieren. Dit grote boek, dat is uitgevoerd als een paperback, is ingedeeld in een aantal verschillende hoofdstukken. Zo blader je snel naar Zoogdieren, Vogels, Reptielen, Vissen, Vogels en Insecten, Spinnen en andere ongewervelden. Die hoofdstukken zijn op hun beurt weer onderverdeeld in andere groepjes, zoals primaten, vampieren (ja, echt!), hoefdieren, zangvogels, paradijsvogels, kameleons, salamanders, platvissen en wielwebwevers. En nog veel, veel meer natuurlijk. Die kleinere verdelinkjes wisselen in lengte, van twee pagina’s tot zes pagina’s. Ben je op zoek naar een specifiek dier, dan vind je achter in het boek een register met alle dieren op alfabetische volgorde. Wat deze encyclopedie over het dierenrijk echter bijzonder maakt is de vormgeving. Het is geen saaie encyclopedie met alle informatie in rijtjes, met af en toe een plaatje, of een heel druk vormgegeven fotoboek. Nee, dit is een encyclopedie die eigenlijk heel veel lijkt op de dierenboeken van  heel vroeger: de dieren zijn getekend in een duidelijk herkenbare pose, zodat je de indrukwekkendheid ervan goed kunt zien. De dieren lijken een beetje willekeurig op de pagina’s te staan verdeeld. Alle zakelijke informatie (naam, gewicht, lengte, herkomst en leefmilieu) staan kort op een oud uitziend kaartje geschreven. Naast het dier staat een informatief stukje geschreven over het dier. Die informatie is niet alleen informatief, maar ook vlot geschreven en makkelijk leesbaar. Je vind telkens een relatief grote hoeveelheid feitjes, maar door een heldere opbouw is het toch een prettig leesbaar boek. Populair-wetenschappelijk dus, maar dan met een ouderwets tintje. Klein pluspunt: dit boek is perfect om dieren uit na te tekenen! Een heel boek vol interessante weetjes en mooie diermodellen. Smullen geblazen!

Informatie

Over het dierenrijk encyclopedie, Camilla de la Bedoyere Gottmer, 256 pagina’s, paperback. Prijs: 17,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789025760748

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.