logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Over goden en reuzen, verhalen uit de Edda, Simone Kramer

Over goden en reuzenVeel gebieden op onze wereld hebben er vroeger een rijke mythologische wereld op nagehouden, vol goden, halfgoden, vreemde wezens en al wat meer. We kennen allemaal de Romeinse en Griekse mythologie, over de Egyptische goden kunnen we ook wel iets melden, maar hoe zit dat met de goden in ons eigen gebied, de Noordse goden? In Over goden en reuzen, verhalen uit de Edda, lees je er alles over. De Noordse mythologie zit namelijk vol woeste reuzen, sluwe goden en mysterieuze werelden. Van Thor en Odin hebben de meeste mensen wel gehoord, zeker dankzij de films over deze goden, maar wie weet precies wie Loki is, of Ymir? Wie wonen er in Midgard, en waar is het Walhalla? De eeuwenoude Edda is een soort bijbel van deze mythologische vertellingen. Je leest er alles over het ontstaan van de wereld, de strijd tussen reuzen en goden, en de sinds lang voorspelde ondergang van alles: Ragnarok. En natuurlijk over wat daartussenin gebeurde. Simone Kramer vertaalde deze verhalen naar het modern Nederlands, en richtte zich daarbij speciaal op kinderen. Dat maakt de verhalen niet minder interessant, als volwassene heb ik er ook echt van gesmuld. Maar let wel: het zijn een boel goden en vreemde wezens die op een kluitje leefden, het kan zo maar gebeuren dat je namen door elkaar gaat halen. Zeker omdat lang niet alle namen bekend klinken. Het verhaal zelf is prima vertaald en op een duidelijke en heldere manier verteld, ondanks de grootsheid van de oorspronkelijke vertellingen. De grote waterverftekeningen van Els van Egeraat maken het boek compleet, en laten zien wat er in het verhaal gebeurt.

Informatie

Over goden en reuzen, verhalen uit de Edda, Simone Kramer
Illustrator: Simone Eregaat Ploegsma, 153 pagina’s, hardcover. Prijs: 24,95 euro. Leeftijd: vanaf 11 jaar. ISBN: 9789021673202

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.