Ovens zijn prachtige uitvindingen. Eigenlijk maken we daar veel te weinig gebruik van. En eerlijk is eerlijk: je moet er ook wel even mee leren omgaan. Iedere oven is weer anders. Zo blijkt onze nieuwe oven soms een tikje overenthousiast te zijn aan de zijde van de deur, waar de gerechten veel eerder bruinen dan achterin de oven. Halverwege draaien dus, voor de beste resultaten! Maar daar kom je gaandeweg pas achter: geen kookboek die je dat vertelt. Maar wat je allemaal kunt maken in de oven? Daar zijn natuurlijk talloze kookboeken over geschreven. Janneke Philippi doet er nog een schepje bovenop met de Ovenschotelbijbel.
Ovenschotels all the way
Nu staan de gerechten van Janneke bij mij wel bekend om hun praktische tips en eenvoudige bereidingswijze. Ze lijkt als geen ander bewust van het hectische leven van alledag en houdt dat in haar achterhoofd bij het ontwikkelen van haar recepten (nou ja – uitzonderingen daargelaten, natuurlijk. Soms moet je je lekker uitleven in de keuken!). De recepten zijn helder en overzichtelijk ingedeeld en betreffen grotendeels hoofdmaaltijden. De hoofdstukken zijn hier overigens niet ingedeeld op ‘vlees, vis en gevogelte’, maar juist op Aardappel, Pasta, Rijst, Deeg, Koolhydraatarm – met als afsluiter hoofdstukken met de namen Overig en Zoet. De recepten zijn grotendeels vegetarisch, maar soms ook met vlees: hier lees je vervolgens hoe je deze recepten juist weer vegetarisch kunt maken. Een toffe manier om te ontdekken hoe je makkelijker kunt leven zonder vlees! Dankzij de vele vegan zuivelvervangers kun je de meeste recepten in een handomdraai veganistisch maken.
Praktische bijbel
De Ovenschotelbijbel is er ook echt eentje om volgens te leven. Ovenschotels zijn namelijk super makkelijk om voor te bereiden en ’s avonds in de oven te schuiven, in te vriezen of mee te geven aan studerende kinderen 🙂 In het boek vind je zelfs een aantal recepten waarbij je de ingrediënten rauw in de ovenschaal stopt, waarbij ze dus in de oven garen. Hoe makkelijk kun je het hebben? Hoewel je deze schotels makkelijk kunt voorbereiden, is het wel belangrijk om te weten dat de ovenschotels natuurlijk de nodige tijd hebben om te garen en warm te worden: met ovenschotels heb je dus niet in een mum van tijd een maaltijd op tafel, maar je hebt ’s avonds wel je handen vrij.
Ga direct naar Ovenschotelbijbel op BOL.com.
Recensie over Ovenschotelbijbel
De Ovenschotelbijbel voegt honderden nieuwe recepten toe aan je ovenrepertoire. Natuurlijk zitten daar een aantal varianten op van eenzelfde gerecht (een snelle aardappelgratin bijvoorbeeld, naast de klassieke aardappelgratin dauphinoise), maar zijn wel anders genoeg om in mijn ogen als een nieuw recept te tellen. Het is een heerlijk boek vol recepten die je iedere avond op tafel kunt zetten, met rijst, pasta of aardappel als belangrijkste kernpunt. Pluspunt is de vegetarische insteek van het boek, hoewel dat met de hoeveelheid vlees- en zuivelvervangers in de supermarktschappen niet super lastig meer is.
Score: 9
Informatie
Titel: OvenschotelbijbelAuteur: Janneke Philippi
Uitgever: Carrera Culinair
Aantal pagina’s: 492
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789048870813
Prijs: 34.95 euro
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: