logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Outlaw Platoon, Sean Parnell

outlaw platoonToen hij 24 jaar oud was, kreeg de Amerikaanse Army Ranger Sean Parnell het bevel over een infanterie-peloton van veertig-man. Een eenheid die onder de naam Outlaws bekend werd. Hun taak: vind, onderzoek, en de in Pakistan gevestigde opstandelingen langs de oostelijke grens van Afghanistan.

Heftige weerstand

Er werd van uitgegaan dat het eenvoudige missie zou worden. Dat hun tegenstanders niet meer waren dan een bijeengeraapt zooitje gewapende burgers. Dat bleek helaas niet zo te zijn. In mei 2006 stuitten ze op een fikse tegenstand tijdens een routine-patrouille. Ze vielen in een hinderlaag, die het peleton bijna noodlottig werd. De ‘burgers’ bleken niets minder dan professionals! Een geduchte tegenstander dus, waar het peloton mee moest dealen.

Waargebeurd

Outlaw Platoon vertelt juist dat verhaal. Het gaat over helden, afvalligen, ongelovigen en natuurlijk ook de verbroedering die ontstaat tijdens een oorlogssituatie. Outlaw Platoon is uit let leven van Sean Parnell geplukt – een waargebeurd en gedetailleerd verslag van zestien maanden bergoorlogvoering. Dat maakt het confronterend, rauw, eerlijk en spannend. Het is echt bruut om te lezen wat soldaten aan het front moeten meemaken!

Verteller

Het succes van Outlaw Platoon vloeit voort uit het feit dat Parnell zelf een begenadigd verteller op. Het verhaal van zijn peloton wordt tot leven gewekt met lef en een dappere eerlijkheid: een fascinerende vertelling van moed, kameraadschap en leiderschap, doorspekt met mortiervuur ​​en het spervuur van .50 mitrailleurs.

Eerbetoon

Het is al snel duidelijk hoe veel Parnell geeft in de mannen aan wie hij leiding geeft. In de loop van het verhaal leren we bijvoorbeeld Personeelssergeant Phillip Baldwin, die alles opgeofferd na 9/11 om zijn land te dienen; maar ook Specialist Robert Pinholt, een soldaat met “de geest van een krijger en het hart van een econoom.” Om te benadrukken dat het hier niet om een Rambo-achtig heldenverhaal gaat: bijna 80% van de manschappen komen gewond uit de strijd, sommigen keren zelfs helemaal niet huiswaarts.

Conclusie over Outlaw Platoon

Dit boek gaat over reen echte oorlog. Een ruwe, grove oorlog. Wat mannen als Sean Parnell hebben moeten doorstaan is bijna met geen woord te beschrijven, hoewel een boek als dit aardig in de buurt kan komen. De situaties zijn bruut, de wreedheden waar de mannen aan blootgesteld worden zijn ongeken. Logisch dan ook dat het boek de nodige krachttermen en gevloek kent – ze praten daar niet bepaald over cupcakes en regenbogen. Wees gewaarschuwd: dit boek is niet voor mensen met een zwak gestel.
Door:
Score: Outlaw Platoon krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

Outlaw platoon,
Uitgeverij Karakter, 368 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789045209500. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.