logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Outlander seizoen 1, deel 1


outlander

Outlander is een historische serie in een historische serie. Dat klinkt verwarrend, maar in deze magische serie blijkt het allemaal een stuk logischer dan het is. In het begin leer je Claire Randall kennen. Het jaar is 1945, en Claire is actief geweest in de oorlog als verpleegster. Ze is gelukkig getrouwd met een professor in de geschiedenis, die blijkbaar een deukje heeft opgelopen in de oorlog. Hij is tenminste niet een van de vrolijksten. Wel gaat hij graag op ontdekkingsreis, en ze maken samen een tocht naar Schotland. Daar wonen ze een heksenritueel bij, stiekem achter een paar grote stenen.

Als Claire de dag erop teruggaat (ze zag er blauwe bloemen en wil per se weten welke bloemen dat waren) valt in een zwijm en wordt ze wakker in dezelfde omgeving, maar toch een vreemde: de natuur om haar heen ziet er anders uit. Dat is ook niet zo vreemd, want ze springt 200 jaar terug in de tijd: een tijd waar mannen echt toer waren en niet keken op een zwaardsteek meer of minder. En waar ze ook nog gewoon rondliepen met zwaarden. Zeker in Schotland, waar de strijd voor het dagelijks bestuur aan de orde van de dag is. Daar wordt ze uitgehuwelijkt aan Jamie Fraser – een moedige en charmante jonge Schotse strijder – en ontstaat er een gepassioneerde affaire tussen Claire en Jamie die Claire doet wankelen. Want hoe kiest ze de man van haar leven als ze zich letterlijk in twee compleet verschillende werelden bevinden?

Outlander is dan ook een bijzonder spannende serie – niet alleen vanwege de vele actiemomenten die er in zitten – je springt van oorlogsgeweld met geweren en kanonnen naar oorlogsgeweld met pijlen, zwaarden en musketgeweren – maar ook vanwege de spanning tussen Jamie en Claire, en in de eerste aflevering tussen de alom aanwezige bedscènes tussen Claire en haar 1945-man. De serie steekt geweldig in elkaar, met mooi uitgewerkte omgevingen en sfeervolle details en kostuums. Je ziet geweldig hoe ver de vrouwenemancipatie in 1945 al was (hoewel die nog niet zo ver is als nu) ten opzichte van 1743. Daar mochten vrouwen luisteren en gehoorzamen. Claire is dat niet gewoon en zal dat ook zeker niet toestaan. Ze staat haar mannetje dan ook tussen de brute Schotten, die op hun beurt niet zo goed weten wat ze er mee aan moeten. Maar goed: Claire heeft wel medische kennis in huis, iets dat de mensen in die tijd absoluut niet hadden, en daarmee is ze wel iemand om respect voor te hebben.

Outlander seizoen 1, Sony Pictures

Tijdsduur: 450 minuten, Avonturenfilm.
Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.