logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Otto-Jan zegt Nee tegen lezen, Tommy Greenwald

otto-jan zegt nee tegen lezen

Otto-Jan Hofman is een jongen die tot nu toe nog bijna niets gelezen heeft. Hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen is me een raadsel, maar hij heeft het in ieder geval tot een minimum weten te beperken. Maar zo gemakkelijk komt hij er op de middelbare school niet meer vanaf. Zeker niet wanneer zijn lees-kameraadje Tim het laat afweten. Ze hadden altijd een goede deal: Tim las de boeken, en vertelde in ruil voor een ijsje waar het over ging. Maar die vlieger gaat niet meer op, Tim vertikt het! En zo komt het zelfs dat de school erachter komt dat Otto-Jan een notoir niet-lezer is.

In Otto-Jan zegt Nee tegen lezen lees jij over de strijd die Otto-Jan voert om zijn naam als niet-lezer hoog te houden. En dat is knap lastig, kan ik je vertellen! Hij vertelt daarbij in geuren en kleuren over zijn school en de kinderen die er naar toe gaan. Dat is erg leuk om te lezen, ze worden op een heel bijzondere manier omschreven. Otto-Jan is blijkbaar een fantasierijk kereltje.

Het boek Otto-Jan zegt NEE tegen lezen is geschreven voor jou, als niet-lezer. Hij spreekt je dan ook direct aan in het boek, wat heel persoonlijk overkomt. Tussen de korte hoofdstukken door kom je op speciale pagina’s, waarin Otto-Jan je grappige tips geeft om zo min mogelijk te hoeven lezen. Maar ook het verhaal zelf is grappig om te lezen, en heel vlot geschreven. Ze zult er in mum van tijd helemaal  in zitten. Een klein nadeeltje: het taalgebruik van Otto-Jan is soms wat moeilijk te volgen voor kinderen die niet graag lezen. Lange zinnen en moeilijke woorden… geen handige combinatie voor die doelgroep. Maar: sommige boeken zijn dan ook ewer te eenvoudig geschreven, daar wordt je ook niet vrolijk van. Otto-Jan neemt je in ieder geval serieus.

Otto-Jan zegt NEE tegen lezen, Tommy Greenwald
Abimo, oktober 2013, 234 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789462340374


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.