logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Oproep gemist, Ria Lazoe

9789044817997 oproep gemist

De zeventienjarige Robin loopt stage in een electronica-winkel. Op een dag stapt er een jongen de winkel binnen om een computerspel te kopen. Op zich niets vreemds, maar de man die bij de jongen is, Dave, deugt niet. Dat weet Robin uit eerste hand, aangezien hij zelf drie jaar lang (van z’n elfde tot z’n veertiende) misbruikt is door de toen al volwassen Dave.

Robin vermoedt dat het bij de jongen hetzelfde zal gaan, en hij besluit in te grijpen. Robin gaat op onderzoek uit om de jongen te vinden en te redden. Tijdens deze zoektocht ga je telkens terug in de tijd, waardoor je de bizarre en akelige geschiedenis van Robin en Dave leert kennen. Dat deel is bijzonder heftig en indringend. Niet bepaald voor mensen die niet tegen onrecht kunnen, dat is zeker. Het begon toen op de voetbaltraining met een massage van een zere knie. Vervolgens samen videospelletjes spelen en elkaar in het geheim ontmoeten. Langzaam komt Robin in de macht van Dave. Het wordt een akelig machtsspel dat eindigt wanneer Dave als politieman zijn dienstwapen gebruikt om Russische roulette te spelen.

Oproep gemist is een heftig en bruut verhaal over machtmisbruik, pedofilie en seksueel misbruik. Ondanks een paar leuke en vrolijke delen in het boek is het alles behalve licht leesvoer: het is echt zware kost, dat bijzonder zwaarmoedig is. De meest heftige delen van het boek worden wel gemaskeerd en overgelaten aan de fantasie, maar toch is de gehele sfeer eromheen en er naartoe al flink beladen. Een goed beeld van machtsmisbruik geeft het zeker, en het zal jongeren die in een dergelijke situatie hebben gezeten een enorme steun kunnen geven. Zeker als ze de opdracht hebben gelezen: het boek is namelijk gebaseerd op ware gebeurtenissen!

Oproep gemist, Ria Lazoe
Clavis Books, juli 2012, 216 pagina’s, hardcover.
Prijs: 17,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789044817997


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.