logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Operatie Clavem, escaperoom voor thuis


Escaperooms zijn een ware rage in Nederland – helaas staan ook deze activiteiten onder druk door het coronavirus. Dankzij de vindingrijkheid van veel escape-roomorganisatoren is er een heel slimme en praktische oplossing bedacht: escaperooms voor thuis! Dit biedt bovendien een geweldige nieuwe optie, namelijk escaperooms zonder tijdslimiet. Locaties hoeven immers geen tijdslot voor een groep mensen te reserveren, waardoor je heel uitgebreide puzzeltochten kunt bedenken. MissionRoom uit Leidschendam geeft bovendien een bijzondere twist aan de escaperoom, door hem een beetje te mengen met een moordspeldiner: je in Operatie Clavem in de rol van rechercheur kruipen om een beruchte misdadiger ten val te brengen!

Deel 2

Hoewel Operatie Clavem van MissionRoom een vervolg is op het succesvolle thuisspel Operatie Castellum, kun je hem prima als losstaand spel spelen. Het verhaal loopt dan wel door, alle misdaden zijn nieuw. Er waren in het vorige spel geen losse eindjes waar nu echt op wordt doorgeborduurd. Knap en slim bedacht, maar dat geldt ook voor het hele spel an sich. De puzzels zijn heel divers en echt uitdagend. Je moet verder denken dan je neus lang is. Dat is soms een pittige uitdaging, je moet de ene keer simpelweg uitproberen om een andere keer net te weten hoe de vork in de steel zit. Begrijpend lezen en tussen de regels doorlezen zijn onmisbaar bij dit spel, een aanwijzing zit immers in een klein hoekje.

Drugsdeal

In Operatie Clavem is het weer jouw taak om uit te vinden die er achter het grootse drugskartel steekt, waar je in Operatie Castellum al een goede start mee hebt gemaakt. Bij Operatie Clavem draait het om het achterhalen waar de drugs vandaan kwamen en wie er voor het transport heeft gezorgd. Hierbij krijg je een fikse hoeveelheid informatie toegestuurd die je kan uitprinten (of je kunt ze afgedrukt bestellen, waarbij de uitvoering echt heel netjes is verzorgd – een duidelijke meerwaarde voor het spel). Daarnaast krijg je toegang tot een tweetal politiewebsites en een online hulpdienst, waarbij je via je smartphone tips en hints kunt vragen. Via de websites kun je beelden ontvangen nadat je de juiste puzzels hebt opgelost en aanvragen hebt ingediend, waardoor je weer een stap verder komt. Deze informatie kan bestaan uit foto’s, maar ook uit filmpjes. Naast deze beelden wordt ook gebruikgemaakt van een aantal schaduwwebsites waar informatie te halen is. Ik moet zeggen: de uitwerking is dik in orde. Toegegeven: het acteerwerk is niet altijd briljant (niveau GTST in de beginjaren) en de geloofwaardigheid is niet altijd aanwezig, maar ze zijn vol overgave en gevoel voor sfeer in elkaar gezet.

Rechtlijnig

Wat we wel als minder ervaarden, was de rechtlijnigheid van de flow. Je kom slechts één weg bewandelen naar het uiteindelijke doel. Zo waren we een tijdlang op zoek naar een bepaald adres voor we verder konden. Een kleine fout of niet begrijpen hoe iets in zijn werk gaat kan je behoorlijk nekken (het kostte ons een uur). De hulpdienst bracht hierbij niet veel soelaas: deze loopt simpelweg de stappen na die je kunt doen. Heb je dit al gedaan? Wat kwam er als uitkomst bij…? Ik vond de tips te concreet, als je een stapje te ver gaat heb je eigenlijk al de uitkomst van de vorige uitdaging in beeld. Jammer vond ik vooral dat de hulptekst niet weet waar je bent in het proces. Je moet de hele flow beantwoorden, voor je bij jouw probleemsituatie komt. Begrijp je de vraag van de hulpbot verkeerd, dan verklapt hij soms het antwoord al.


Recensie over Operatie Clavem

Operatie Clavem is een interactief puzzelspel in de stijl van een escaperoom waarbij alle interactieve media worden benut. Van websites tot filmpjes, van fysiek bewijsmateriaal tot puzzels waarbij je plattegronden moet inzetten. Het zorgt voor het nodige hersengekraak, wat het een uitdagend spel maakt. Jammer vonden wij de rechtlijnigheid van spelen en de tips, die vaak niet meer was dan het nalopen van de te nemen stappen. De filmpjes waren niet bepaald geloofwaardig, maar staken wel erg leuk en sfeervol in elkaar. De leeftijdsgrens van 14 jaar of ouder is realistisch, waarbij ook het doorzettingsvermogen van de deelnemers op de proef wordt gesteld.

Score: 6


Operatie Castellum is te verkrijgen via de site van MissionRoom en vanaf 19 augustus komt daar ook
Operatie Clavem bij. De consumentenadviesprijs is 64,95 euro voor de geprinte versie die je per post
krijgt thuisgestuurd en 54,95 euro voor de digitale versie. Verder is het mogelijk om tegen een lagere
prijs extra dossiers te bestellen, zodat je op afstand samen kan spelen met familie en vrienden. De
spellen zijn geschikt om met het hele gezin te spelen vanaf een leeftijd van 14 jaar.

Informatie

, MissionRoom
Genre: escape room, Tijdsduur: 120 minuten.
Voor 1-16 spelers. Leeftijd: vanaf 14 jaar. Prijs: 64.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.