logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Begin met een goed ontbijt


ontbijt kookboek Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, wordt er wel eens gezegd. Is dat wel zo? Verschillende onderzoeken tonen aan dat het misschien niet de belangrijkste maaltijd is, maar wel dat je hem niet kunt missen. Drie maaltijden per dag is een absolute must. En dan hebben we het wel over een maaltijd, en niet over een standaard ‘op-de-automatische-piloot’ ontbijt van een bak muesli met een kop koffie ernaast. Nee, iedere maaltijd moet je met aandacht gebruiken – dus ook het ontbijt!

Leven in het ontbijt

Het boek Ontbijt is een heel veelzijdig boek over deze maaltijd. Je leest van alles en nog wat over deze maaltijd: waarom hij zo belangrijk is, maar ook hoe er in het verleden mee werd omgegaan. Zo schijnt het in de middeleeuwen zo te zijn geweest (van horen zeggen, ik was er zelf niet bij) dat het eten van een ontbijt niets meer was dan een teken van gulzigheid. Ook gaat het boek – dat grotendeels leunt op anekdotes van Mara Grimm, de schrijfster zelf, en verschillende beroemde personen – in op verschillende manieren van ontbijten.

Recepten en verhalen

Aan de hand van verschillende verhalen over beroemdheden of verschillende anekdotes krijg je regelmatig verrassende en bijzondere recepten voor je kiezen. De recepten zijn ingedeeld in verschillende categorieën, zoals Eieren, Pap en ontbijtgranen, Brood en Sandwiches, maar ook Rijst, soep en noodles, Vlees en vis ontbreken niet op de ontbijttafel volgens onze schrijfster. En ja hoor, er zijn talloze manieren te vinden waarop je deze bijzonderen ingrediënten kunt gebruiken in je ontbijt. Verrassend! Van wafels met bacon tot een Eggs bennedit, van een Breakfast Burrito tot de favoriete boterham met pindakaas van niemand minder dan Jonnie Boer – je kunt echt alle kanten op met een ontbijt!

Wennen en voorbereiden

Toegegeven: het zal je niet altijd lukken om meteen de knop om te zetten en iedere dag een verrassend ontbijt naar binnen te schuiven. Het is ten eerste toch een overstap van snel&gemakkelijk naar plannen en tijd investeren. Die bak muesli en kop koffie staat binnen een minuutje op tafel. Dat kun je van bacon & eggs niet zeggen! Het vergt dus wat opofferingen (vooral op het gebied van nachtrust) maar aan de andere kant is het ook weer iedere minuut waard als je zo’n heerlijk gerecht voor je neus hebt, en je kunt genieten van de opkomende zon. Ontbijt, Mara Grimm uitgeverij Carrera, 192 pagina’s, hardcover. Prijs: 25 euro. ISBN: 9789048829224

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.