logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: On/Off, Sidney Vollmer

on/offIn het indrukwekkende boek On/Off schrijft Sidney Vollmer over de enorme digitale revolutie die we nu meemaken. Vollmer zelf is trouwens nog van de ‘oude stempel’ en heeft dan ook nog meegemaakt dat je een videoband moest uitzoeken in een videotheek (een offline variant van Videoland of Netflix, voor de jonge lezers 🙂 ) en dat je voor een mobiele telefoon eerst een schouderband moest uitzoeken, omdat het gewoon een baksteen aan een hele grote accu was.

Snelle stroom

Wat een feit is, is dat de ontwikkeling op het gebied van techniek een enorme ontwikkeling heeft ondergaan. Ikzelf heb bijvoorbeeld nog op een enorme zwart-wit-televisie gekeken met maar liefst tien voorkeuzezenders, die een resolutie had die niet kan tippen aan die van een gemiddelde smartwatch. Of internet, waarbij je moest inbellen door de hoorn van een telefoon (aan een kabel, inderdaad) op een kastje te leggen zodat die met oorverdovende piepjes en kraakjes kon communiceren met een andere computer of server. Ook Sindey heeft die ontwikkelingen bewust en van dichtbij meegemaakt, en maakt zich terecht zorgen over de manier waarop we nu omgaan met al die technieken.

Geen etiquette

Want door de snelheid waarmee die ontwikkelingen zijn gegaan, zijn er eigenlijk nog geen normen, waarden en gedragsregels over het gebruik ervan. Natuurlijk moet je je gedragen als je online bent, net zoals je iemand in levende lijve ontmoet. Dat is het punt niet. Genoeg regels en wetten die illegale praktijken aan banden legt. Daarmee is het gewoon een verlengstuk van onze maatschappij geworden. Het probleem zit hem dan ook in het dagelijks leven. Hoe ga jij er mee om? Heb je WhatsApp open als je in de auto bent, spiek je stiekem als je voor een rood stoplicht staat? Ben je ‘online’ als je aan het eten bent, of heb je dan aandacht voor je gezinsleden? Hoe ver laat je je afzonderen door het wereldwijde web? En wordt je wereld niet een stukje kleiner, nu de online wereld zo oneindig groot is? Ook fysiek heeft het natuurlijk nog veel effecten. Denk aan de toename op nek- en schouderklachten en de ontwikkeling van bijziendheid, door zo lang naar een klein beeldscherm te staren…

Conclusie over On/Off

Sindey Vollmer raakt met dit boek de gevoelige snaar op het gebied van techniek en internetgebruik. Niet alleen het computer, tablet- en smartphonegebruik van mensen komt trouwens aan bod, maar ook hoe bedrijven omgaan met alle gegevens die ze (kunnen) verzamelen en de ontransparantie waarmee dat gebeurt baart hem zorgen. Zo nu en dan kom je wat scherpe stellingen tegen, maar vaak zijn de gedachtegoederen in dit boek van filosofische aard, vermengt met persoonlijke ervaringen van weleer en vandaag de dag. De manier van schrijven is vlot en toegankelijk, maar wisselt soms wel wat van een toegankelijke toon naar een wat zakelijke, journalistieke stijl. Een boek dat je zeker aan het denken zet! Door: Score: On/Off krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

On/Off, Nijgh en van Ditmar, 384 pagina’s, paperback.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789038802350. Prijs: 22.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.