logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een bizar cadeau: een olifant voor Karel de Grote!

een-olifant-voor-karel-de-groteVoor het spannende boek Een olifant voor Karel de Grote gaan we helemaal terug naar het jaar 802. Dat is even terugdenken misschien, maar zoals je wellicht nog kunt herinneringen is er een felle strijd gaande tussen de Franken en de Saracenen. Om politiek, macht en religie. Altijd hetzelfde gedonder, maar in die tijd ging het er behoorlijk bruut en bloederig aan toe. Daar keken ze niet op een martelingetje meer of minder. Het was dus ook echt een tijd om bondgenoten te vriend te houden, en dat is precies wat er gaande is in dit verhaal. De Kalief van Badgad wil een cadeautje geven aan Karel de Grote, in Aken. Een flinke reis, waar de jood Isaak op wordt gezet. Hij reist zo’n beetje over de wereld om de geschenken over te dragen. Een mechanische klok, die werkt op waterenergie, wat kostbaarheden en… een witte olifant!

Olifant uit de hel

Je moet je indenken dat je in die tijd leefde. Je kende koeien, paarden, geiten, schapen, je wist hoe je graan moest verbouwen en een bijl moest slijpen, en dat was het wel zo’n beetje. Veel groter dan je dorp was je wereld niet. En dan komt er ineens een vreemd uitziende man voorbij met zijn gezelschap, die een beetje rondom een olifant zwermen. Een olifant! Zo’n grotesk beest met een enorme slang op zijn gezicht, met een paar gevaarlijk ogende slachtanden uit zijn snufferd! De olifant wekt dan ook heel wat agressie op, dat zul je begrijpen. Gelukkig is Isaak erg wereldwijs en weet hij met zijn gezelschap, waaronder de slaaf Thankmar, een intelligente jongen met een mank been.

Alle wegen leiden naar Aken

Maar er zijn meer mensen op weg naar Aken, want daar is het allemaal te doen en te beleven. Zo worden erook heel wat kloosters vernietigd en geplunderd, waardoor er militaire hulp nodig is. Er zijn dus ook twee nonnen op weg naar Aken, waarvan de een een echte rebel is, en de ander een paar diepe geheimen met zich meetorst. Deze twee vrouwen reizen door een wereld waarin vrouwen niet voor vol worden aangezien, en waar nonnen al helemaal niet in de wereld worden geaccepteerd. Zeker in een wereld waarin de religieuze strijd heel fel oplaait… samen beleven ze bizarre avonturen en groeien steeds dichter naar elkaar toe. Tot de twee werelden naar elkaar toegroeien en het reisgezelschap een stuk groter wordt voor ze over de Alpen trekken, met olifant en al. Maar het avontuur is groter dan zij, en de gevaren evenzo. Zal iedereen het wel redden, en in Aken vinden waar ze naar op zoek zijn?

Spanning

Een olifant voor Karel de Grote is een geweldig debuut van Disk Husemann. Hij weet op een briljante manier feit met fictie te vermengen, waarbij historische feiten aan elkaar worden gesmeed met een authentiek aandoende sfeer van 802. Zo zouden de mensen destijds geleefd hebben tijdens zo’n felle strijd, dat kan ik me levendig voorstellen. Ook de manier waarop mensen omgaan met de visie van een olifant wordt op een geweldige manier in beeld gebracht. Een indrukwekkend epos. Reis je mee, met dit bizarre gezelschap? Een olifant voor Karel de Grote, Dirk Husemann LS Amsterdam, 416 pagina’s, Historische roman. Prijs: 24,99 euro. ISBN: 9789024572120

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.