logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Oerritme, Leen Steyaert

Leven volgens je oerritme zorgt er volgens Leen Steyaert voor dat je fit, slang en gelukkig wordt. Want, zo is de achterliggende gedachte in een notendop: door de moderne samenleving is je hele levensritme overhoop gehaald. Je dag- en nachtritme wordt verstoort, je dagritme is een constante piek, en door de vele suikers die we tot ons nemen denkt ons lichaam dat het hele jaar zomer is. Door terug te grijpen naar het oerritme zouden veel moderne kwalen en ongemakken voorkomen kunnen worden. Slaapproblemen, vermoeidheid, depressie, ADHD en obesitas zijn volgens de theorie van het oerritme te verhelpen. Leen wijst terug naar je innerlijke klok, ofwel het 24-uurs circadiaanse ritme.

Theorie en praktijk

Dat die vermoedens van Leen niet zomaar uit de lucht komen vallen blijkt uit dit boek. Ze bekijkt alle facetten van ons moderne leven, en vergelijkt deze met vroeger, en met wetenschappelijke onderzoeken. Licht/donker, hormonen, jaargetijden, dagritmes, suikerspiegels… het is een flinke brok theorie die je naar je hoofd geslingerd krijgt, met de daarbij behorende termen. Door al die theorie heen krijg je praktische tips en aanwijzingen, zodat je het wel in de praktijk kunt brengen. Dat is een welkome aanvulling, want met de theorie alleen kom je er niet helemaal. Tenminste, als leek word je nog al overspoeld door alle termen en wetenschappelijke onderbouwingen.

Eenvoudiger en gedisciplineerder leven

Of je er in gelooft, dat is natuurlijk helemaal aan jou. De een gelooft er heilig in, de ander wil graag verschillende onderbouwingen zien voor ze een oordeel vellen. In Oerritme lees je natuurlijk één kant van het verhaal. Om meteen te roepen dat je relatief abstracte en onbekende ziektes als ADHD kunt behandelen middels het oerritme is misschien een hoogdravende kreet. Aan de andere kant: je hoeft er ook geen enge dingen voor te doen of te laten, enkel wat eenvoudiger en gedisciplineerder te leven. En dat kan natuurlijk ook weinig kwaad. De hele theoretische onderbouwing eromheen zul je dan wel voor lief moeten nemen!

Oerritme, Leen Steyaert
Manteau, maart 2014, 256 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789022329139


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.