Recensie: Noa heeft het downsyndroom, Jennifer Moore

Zoe en Noa ontmoeten elkaar op zomerkamp en al spoedig zijn ze de beste vriendinnen, ondanks het feit dat Noa een meisje is met het downsyndroom. De meisjes ontdekken al snel dat ieder kind zijn talenten heeft en dat we door mekaar te helpen onze angsten en onzekerheden kunnen overwinnen. Dit boek tracht de taboes te doorbreken die er bestaan rond het downsyndroom tussen kinderen en hun opvoeders.

Boeken uit de Laten we praten over-serie maken moeilijke of lastige onderwerpen bespreekbaar op een voor kinderen duidelijke en begrijpelijke manier. Zo gaat dit boek over Zoe. Zoe is een ‘normaal’ kind, dat op zomerkamp is. Op een jaar wordt bekend gemaakt dat Noa zich bij hen zou voegen. Door het standpunt van Zoe te nemen als vertelbron kan zo worden duidelijk gemaakt hoe kinderen tegen mensen met Down-syndroom aan kunnen kijken. Zo is er zelfs een jongetje dat denkt dat het besmettelijk is! Daarna is de juf aan het woord, die in korte, heldere woorden uitlegt hoe het syndroom ontstaat en wat algemene eigenschappen zijn. Naast de uiterlijke kenmerken zijn ner namelijk ook bepaalde eigenschappen die mensen met Down kunnen hebben. Op sommige vlakken zijn ze misschien wat minder snel, op andere juist beter. Ook dit komt duidelijk naar voren bij Noa, en Zoe en Noa sluiten dan ook al snel een hechte vriendschap.

Noa heeft het downsyndroom is dan ook een goed en begrijpelijk boek dat dicht vanuit de leef- en beleefwereld van kinderen duidelijk maakt wat het Down-syndroom globaal inhoudt. Achter in het boek staat bovendien informatie voor de ouders/opvoeders over het syndroom van Down, met daarbij de nodige handvaten om zelf meer kennis te vergaren.

Noa heeft het downsyndroom, Jennifer Moore
Baeckens Books, oktober 2009, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 10,95 euro. Leeftijd: vanaf 5 jaar. ISBN: 9789054614333

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.