logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Nick Stone – Koud Bloed, Andy McNab

koud bloed - andy mcnabIn Koud Bloed gaat de keiharde militair Nick Stone op pad. Niet geheel vrijwillig, en zeker ook niet in opdracht van het leger. Nadat hij zijn zoontje en vrouw heeft verloren heeft hij namelijk wel zin in een stukje welverdiende rust. Nee, in dit boek wordt hij overgehaald door zijn oudcollega, de bazige Cauldwell. Hij is bezorgd om zijn zoon, Jack. Die is tijdens een uitzending gewond geraakt (hij is op een mijn gaan staan – niet handig) en wil zichzelf nu bewijzen door met een aantal andere gehandicapte veteranen een tocht over de Noordpool te ondernemen. Een kostbare grap, waar ze een sponsor voor zoeken.

Familieband

Helaas is de band tussen vader en zoon Cauldwell niet heel erg goed. Understatement: ze kunnen elkaar niet luchten of zien. Jack vind zijn vader een enorme bemoeial die iedereen kleineert, en andersom krijgt Jack niet echt veel begrip of steun. Toch wil Cauldwell zijn zoon sponsoren in hun tocht. En Nick moet er in Koud Bloed voor zorgen dat Jack die steun accepteert. Niet echt een lastige klus, zou je zeggen, maar het clubje is een stuk koppiger dan gedacht. En de tocht en stuk zwaarder en gevaarlijker. Niet alleen vanwege de vele Russen die er aanwezig zijn en het onherbergzame gebied gebruiken voor hun eigen doelen.  

Misdadig

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat er heel wat meer speelt dan alleen een clubje veteranen die zichzelf willen bewijzen. Het begint wanneer één van hen, de charlatan Stedman, een deal wil sluiten met de verkeerde partij. Daardoor hebben ze meteen de Russische maffia achter zich aan. Maar het kan erger, wanneer de mannen één voor één worden vermoord. Wie zit daar achter? Het lijkt alsof één van hen er zelf achter zit. Maar… dat kan toch niet?

Conclusie over Koud bloed

Koud Bloed leest als een actiefilm. Het is heel plastisch omschreven, met veel details en uitgebreide dialogen. Het eerste deel van het boek mist echter een beetje structuur, en vooral vaart. Het komt ontzettend traag op gang. Andy McNab legt eerst rustig alle lijntjes uit voor hij begint aan de echte actie. Nick wordt inmiddels neergezet als een soort rijke sensatiezoeker, in plaats van de rechtvaardige strijder. Dat maakt hem best wel uniek in het genre. Door: Score: Koud bloed krijgt 3,5 van de 5 punten.

Informatie

Koud bloed, AW Bruna, 303 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789400508194. Prijs: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.