logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Nest Thermostaat met OpenTherm protocol


nest36 We hebben al enige tijd een Nest-thermostaat in onze kamer hangen en zijn daar absoluut tevreden over. Vooral de mogelijkheid om hem tot in de puntjes te programmeren en het zelflerende karakter van het apparaat is geweldig. Dat het beter kon hebben ze bij Nest echter ook geweten: in Europa gebruiken ze namelijk een OpenTherm protocol, als tegenhanger voor het aan-uitprotocol dat in Amerika gemeengoed is. Met OpenTherm kan de thermostaat aansturen hoe warm de verwarmingen moeten worden, met een aan-uitprotocol zet de thermostaat je verwarming of vol open, of dicht. Je kunt je al voorstellen dat de toevoeging van dat OpenTherm-protocol een grote verandering teweegbrengt. En onze bevindingen zijn ook absoluut positief. Buiten het positieve effect op onze energierekening wordt het huis veel comfortabeler opgewarmd, en blijft ook langer warm. Dat is echter niet de enige toevoeging aan de nieuwe Nest. Zo is de fysieke aanpassing direct zichtbaar: hij is iets platter, het schermpje 40% groter. De interface heeft ook een kleine make-over gekregen, maar daarin allen eigenlijk de nieuwe functies op. Zo zie je temperaturen in een oogopslag, en kun je in plaats van te temperatuur ook een klokje laten weergeven op je thermostaat. Erg handig! Door een grotere gevoeligheid van het cameraatje in de Nest zal die temperatuur- of tijdsweergave ook eerder activeren en de afwezigheidscontrole strakker zijn. nest27 Een heel coole functie waar we hier in huis een beetje een haat-liefdeverhouding mee hebben is de warmwateraansturing. De Nest kan namelijk ook het warmwater regelen van je thermostaat. Erg handig, want wat heb je eraan om warm water klaar te hebben staan als je op één oor ligt? Je kunt per kwartier bepalen of je warm water wil of niet. Zo kun je ’s nachts het warmwater uitzetten, of wanneer je aan het werk bent. Zelfs als je thuis bent kan het warmwater uitgeschakeld worden, maar dat is niet altijd even praktisch, zo blijkt. Ook al kun je het warmwater met een snelle handeling op de thermostaat een ‘boost’ geven en inschakelen (dan zet je het warmwater gedurende een half, een heel of twee uur aan). De derde generatie Nest Thermostat leert welke temperatuur je prettig vindt en programmeert zichzelf. De Nest Thermostat weet hoe lang het duurt voor je huis verwarmd is, zodat het comfortabel is wanneer je arriveert. Wanneer je vertrekt schakelt hij automatisch je cv-ketel en boiler terug, zodat je energie bespaart. Net als de huidige generatie, biedt de derde generatie Nest Thermostat de volgende integraties met Nest Protect en Nest Cam:
  • Wanneer Nest Protect een Let op of Noodalarm voor rook of koolmonoxide laat horen, verschijnt er niet alleen een melding in de Nest-app maar ook een bericht op het scherm van de Nest Thermostat met informatie over wat er aan de hand is. DeNest Thermostat kan automatisch zorgen dat de cv-ketel (op olie of gas) stopt met het verwarmen van het huis – een veel voorkomende bron van koolmonoxide binnenshuis. Dit voorkomt dat de cv-ketel de situatie nog verder verslechtert.
  • Nest Protect verbetert de Auto-Afwezig functie van de Nest Thermostat, met aanvullende informatie over wanneer bewoners thuis of weg zijn.
  • De Nest Cam kan automatisch worden aangezet wanneer de Nest Thermostat in Thuis- of Afwezig-modus wordt geschakeld.
Daarnaast kan de derde generatie Nest Thermostat communiceren met andere connected home producten van grote merken als Philips Hue, Osram, Bosch, Logitech en LG, om samen te werken, van elkaar te leren en – elk voor zich – de gebruiker van dienst te zijn door het huis veiliger, beter beschermd en zuiniger te maken. Meer informatie is hier te vinden:https://nest.com/works-with-nest. Prijs, beschikbaarheid, installatie en compatibiliteit De derde generatie Nest Learning Thermostat is per direct verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van 249 euro inclusief BTW. De standaard voor de derde generatieNest Learning Thermostat wordt apart verkocht voor een consumentenadviesprijs van 35 euro inclusief BTW. Beide producten zullen verkrijgbaar zijn via meer dan 2.500 verkooppunten in Europa en online, onder meer op www.nest.com/nl/. Omdat bij de installatie van de Nest Thermostat wordt gewerkt met netstroom, wordt professionele installatie sterk aanbevolen. Professionele installatie is mogelijk via meer dan 20.000 Europese Nest Pro’s, die te vinden zijn via www.nest.com/nl.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.