logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Nederland, Charlotte Dematons

Nederland charlotte dematons

Wil jij in een korte tijd heel Nederland zien, zowel in het echt, de geschiedenis, vanuit liedjes en gedichten? Dat kan zeker! Charlotte Dematons heeft verschillende steden en gebieden geschilderd met een enorme hoeveelheid details, grapjes, verwijzingen en geschiedenis. Met het boek Nederland kun je dan ook een mooi beeld krijgen van ons – stiekem grappige – land!

Natuurlijk begint het boek Nederland bij de zee. Nederland heeft namelijk een rijke zeevaardersgeschiedenis, en dankzij onze handelsgeest heeft Nederland wereldwijd een goede naam verkregen. Je ziet op de eerste pagina de Vliegende Hollander en een walvisvaarder de wateren onveilig maken. Op een heiige zomerse ochtend gaat de kijker bij het Haringvliet aan land om de rest van het jaar zijn tocht door Nederland te vervolgen. Maar daar stopt Charlotte zeker niet: in de mist, op het platteland, van Rotterdam naar de Afsluitdijk, van Honinginnedag en nog veel meer locaties en tradities: je ziet ze allemaal in dit mooie, grote boek. Als je goed zoekt, tenminste, want dat is wel een voorwaarde. De platen zijn groot, met heel veel kleine details. Dat moet ook wel, wil je zo veel in één plaat verkrijgen, maar daardoor moet je soms wel even weten waar je naar op zoek bent.

Gelukkig heeft Charlotte achterin het boek een klein boekje bijgevoegd, dat je gewoon los kunt nemen. Zo kun je de platen wat gemakkelijker bekijken en onderzoeken. Er staan niet alleen wat algemene zoektips in (“op deze plaat staat niet alleen nijntje, maar ook een andere bekende figuur van Dick Bruna”) maar ook close-ups van de schilderingen, met daarbij de verwijzing naar een bekende gebeurtenis, schilderij, beeld of ander moment van de Nederlandse geschiedenis.

Maar er zijn ook veel meer andere dingen te vinden op de platen. Grappige kleine details, zoals een omaatje met een rollator, een loslopende giraf op het platteland, en nog veel meer. Op elke plaat is minstens één kinderliedje te vinden, een personage uit de kinderliteratuur én een historische gebeurtenis. En – Charlotte eigen – het zoekboek wordt gecompleteerd met zeven terugkerende figuurtjes: de tweeling Sietse en Hielke met hun Kameleon, een tuinkabouter, een reiger, een geel camperbusje, de kleine kapitein met zijn Nooitlek, Zwarte Piet én de overbekende gele ballon… Een geweldig boek, waar je uren mee bezig kunt zijn, of je nu heel jong bent, of juist heel oud!

Nederland, Charlotte Dematons
Lemniscaat, september 2012, 48 pagina’s, hardcover.
Prijs: 24,50 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789047704980


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.