Recensie: Navigators – Zoogdieren, David Burnie

Deze ultieme visuele gids vertelt je alles over de zoogdieren, met levensgevaarlijke roofdieren, geweldige zeereuzen, wroetende knaagdieren en bijdehante primaten. Ga mee op zoek naar de wonderlijkste schepsels in hun natuurlijke habitats, van bloedhete woestijnen en tropische regenwouden tot uitgestrekte graslanden en bevroren toendra’s.

Duik in een drijvens kelpwoud en zwem rond met otters en zeerobben, trek mee op jacht met een roedel wolven, kijk hoe beren zalmen vangen en klauter een familie apen achterna. Het boek bevat bovendien leuke internetlinks naar de beste sites over het leven van de zoogdieren.

In dit prachtige boek, waarin de drie-dimensionale tekeningen van de dieren een centrale rol spelen, wordt per spread een onderwerp behandeld. Om dit onderwerp kracht bij te zetten (soorten gebitten, manieren van zelfverdediging, jagen in groepen, reuzen van de oceaan, en nog veel meer) worden een aantal dierenrassen aangehaald waarbij dit gedrag duidelijk naar voren komt. Zo spelen bij zelfverdediging bijvoorbeeld het stekelvarken en het gordeldier een centrale rol, en wordt in prachtige platen getoond hoe beren hun zalmvangst binnenhalen. Het is daarmee niet direct een boek waarin je ‘alles leest over chimpansees’ of andere dieren, maar juist een boek waardoor je anders tegen dieren gaat aankijken. Het verbreed je horizon, verruimt je algemene kennis en zorgt ervoor dat je begrijpt waarom dieren er op een bepaalde manier uitzien, en dat je aan het uiterlijk van dieren vaak kunt afleiden wat voor soort dieren het zijn.

De kennis wordt naar de prenten toe geleid middels pijlen en verwijzingen. Inzetjes tonen details of andere situaties, waaruit bepaalde gedragspatronen duidelijk worden. Dit prachtige boek rust grotendeels op de grote afbeeldingen. Voor nadere kennis over dieren wordt eenvoudigweg doorverwezen naar relevante websites.

Navigators: zoogdieren, David Burnie
Bakermat, oktober 2011, 48 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. ISBN: 9789054617730

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.