logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Mycelia

Mycelia neemt je mee naar de opruimers van Moeder Natuur: paddenstoelen! En het spel weet je te verrassen door bordspel-elementen te koppelen aan een heel eenvoudig en toegankelijke deckbuilding strategie. Het is dus een kaartspel en een bordspel ineen!

Mycelia is één van de winnaars van Speelgoed van het jaar 2023.

Het doel van Mycelia

Het doel van Mycelia is om als eerste de dauwdruppels van jouw velden naar de tempel te brengen. Dat doe je met behulp van de magische boswezens die in de fantasiewereld wonen, en verpakt zitten in spelkaarten die je kunt kopen en activeren. De wezens zijn allemaal gebaseerd op paddenstelen en schimmels, vandaar de naam van het spel: mycelium is een verwijzing naar het netwerk van draden van een schimmel, waarmee ze een kolonie vormen. Maar dat is helemaal niet belangrijk voor dit spel!

Wat is deckbuilding?

Nu klinkt de term Deckbuilding misschien wat overweldigend en vreemd voor bordspelspelers. Toch is het een bekend concept. Bij deckbuilding verzamel je door het spel heen namelijk een deck kaarten. Je krijgt aan het begin van het spel zes spelkaarten. Naarmate het spel vordert kun je nieuwe kaarten bijkopen uit een kleine marktplaats (een vijftal kaarten ligt open en bloot, die kun je kopen met de verkregen blaadjes uit het spel… daarover dadelijk meer). Die gekochte kaart leg je op je stapel kaarten, waarmee jouw kaartenset (‘deck’) groter wordt. Je koopt dus meer actiekaarten en vormt jouw deck rondom jouw gewenste strategie. Zijn je kaarten op? Dan pak je de aflegstapel, schud je die en gebruik je hem weer als trekstapel. Zo zie je dat je trekstapel telkens groter wordt!

Het begin

Voor je met het spel begint, moet je een paar stappen uitvoeren:

  • Pak de stevige kartonnen tempel uit de doos en leg de dobbelsteen erop. De locatie van de dobbelsteen wordt bepaald door het aantal spelers.
  • Leg de trekstapel met Mycelia-kaarten klaar, waarvan je 5 kaarten open neerlegt: die kaarten kun je kopen tijdens het spel.
  • Leg de bladeren neer – dat is de valuta waarmee je nieuwe kaarten koopt.
  • Geef iedereen 6 startkaarten met hetzelfde symbool in de bovenhoek. Deze kaarten zijn voor iedereen hetzelfde.
  • Leg de 20 dauwdruppels op jouw spelbordkaart, volgens het patroon op jouw legkaart.
  • Pak twee ‘actietegels’ (a en b) en leg ze onder jouw spelbordkaart.

Het spel begint!

Je begint door drie kaarten van jouw startkaarten te pakken. Iedere beurt pak je drie kaarten, die je allemaal moet spelen in jouw beurt. De volgorde bepaal je zelf: zodra je een kaart speelt, moet je de acties uitvoeren. Een beetje plannen is dus wel gewenst! Vaak krijg na het spelen van een kaart bladeren of mag je dauwdruppels verplaatsen (en soms zelfs meteen verwijderen). De voorwaarden van de acties staan netjes omschreven met icoontjes. Je kunt tijdens je beurt ook een kaart kopen met jouw blaadjes, of een van je actietegels activeren. Aan het einde van de beurt pak je drie nieuwe kaarten, waaronder ook je zojuist gekochte spelkaarten.

Dauwdruppels verwijderen

Het lijkt simpel, om de dauwdruppels van je kaart te laten verwijderen. Maar dat is het niet! Iedere druppel wordt namelijk op de tempel geplaatst. Is deze vol, dan wordt het wiel gedraaid en rollen alle dauwdruppels op tafel. Op basis van de dobbelsteen, die daarmee ook gevallen is, weet je hoeveel van die druppels je weer op je spelbord moet plaatsen. Een nieuwe ronde begint, in een poging alle dauwdruppels van je bord te verwijderen.


Ga direct naar Mycelia op BOL.com.

Recensie over Mycelia

CooleSuggesties topper

Mycelia is een fijne verzameling van spel-elementen, waardoor jongere spelers of beginnend bordspelers een aangename kennismaking krijgen met bijvoorbeeld het mechaniek van deckbuilding. Het is een toegankelijk spel, zonder een echte tijdsdruk of felle competitie: je kunt anderen niet dwars zitten of plagen, je speelt echt voor jezelf. Je zult zien dat alle spelers ook redelijk gelijk opgaan met het opruimen van hun dauwdruppels, zo ontstaat er een fijne nek-aan-nekrace zonder die vervelende druk. Ervaren spelers kunnen ingewikkeldere kaarten en acties toevoegen voor een dynamischer spel, waardoor Mycelia met je kan meegroeien.

Score: 9


Informatie

Titel: Mycelia
Uitgever: Ravensburger
Genre: kaartspel
Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 2 tot 6 spelers.
Leeftijd: vanaf 9 jaar.
Adviesprijs: 29.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.