logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Munkel Trog en de Wonderezel, Janet Foxley


Munkel trog en de wonderezel Munkel Trog is, zoals je in het eerste boek over dit wonderlijke schepsel hebt kunnen lezen, een reuzenkind. En daarmee bedoel ik een kind van een reus, want reuzegroot is hij helemaal niet. Sterker nog, de meeste reuzen noemen hem een dwerg! Hij wordt dan ook niet goed geaccepteerd door de andere reuzen. Hij kan het echter wel goed vinden met De Wijze Man, de slimste reus onder alle reuzen. Maar Munkel Trog is nog veel slimmer dan De Wijze Man. Na zijn avontuur in het eerste boek heeft hij dat laten zien, en heeft Biblos, de oued Wijze Man, zijn ambtsketting overgedragen aan Munkel. Er is echter een probleempje. De reuzen hebben namelijk een probleem met mensen. Ze zijn bang voor mensen, of ‘kriegels’, zoals ze ook wel genoemd worden door de domme reuzen. Munkel had een plan bedacht om de Kriegels in het dal te verjagen. De reuzen wonen namelijk op een berg, de Donderberg. En wat als de mensen nu dachten dat die berg een vulkaan was? Met veel vuur en in brand gestoken bomen renden de Kriegels alle kanten op, vluchtend voor de vulkaan. Dachten de reuzen. Maar uit betrouwbare bron (een mensenmeisje) weet Munkel dat de mensen weer terug zijn. Die wisten écht wel dat er geen vulkaanuitbarsting was! Maar ja: het probleem is dus nog niet opgelost. Sterker nog… de Bulderberg lijkt echt een vulkaan te zijn, en staat op uitbarsten. Maar hoe maakt de kleine Munkel dat de mensen wijs? Munkel ziet maar één oplossing. Alle reuzen kijken namelijk enorm op naar de Wonderezel, hoewel niemand er ooit een heeft gezien. Misschien dat Munkel en Emilie wel een oplossing kunnen bedenken. En dat moet snel, want de Drab, uhm… de lava, kruipt al uit de grond naar boven! Gelukkig kom je een heel eind met lange sokken, draken, pleisters en slakken. Munkel Trog is geweldig leuk geschreven, net als het eerste boek. Het is heerlijk fantasierijk, met een heel eigen taaltje voor de reuzen. En dat zorgt natuurlijk voor wat verwarring als Munkel met Emilie praat. Ook de reuzenwereld is leuk uitgewerkt, met de nodige achterdocht naar de mensen met hun magische krachten en hun donderstokken. De tekeningen van Georgien Overwater maken het helemaal af: de licht Roald Dahl-achtige manier van schrijven wordt alleen maar versterkt door de tekenstijl van Georgien. Een geweldig team en een bijzonder verhaal, waar hopelijk nog meer delen van zullen komen.

Informatie

Munkel Trog en de Toverezel, Janet Foxley
Illustrator: Georgien Overwater Lemniscaat, 228 pagina’s, hardcover. Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789047705819

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.