logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Mortal Engines

Er zijn voor young adults een aantal boekenseries die je gewoon gelezen moet hebben. Een flink aantal daarvan zijn fantasyboeken, zoals Mortal Instruments of Maze Runner. Mortal Engines is een wat onbekendere titel in dat rijtje, maar daardoor niet minder de moeite waard. Ook dit boek (en nu dus: deze film) neemt je mee naar een post-apocalyptische wereld waarin de mensen moeten zien te overleven.

Rijdende steden

Bijna duizend jaar geleden is er een flinke oorlog geweest, waarbij het leger gigantische energiewapens heeft ingezet. Het grootste deel van de aarde is daardoor overhoop gehaald. Zelfs de aardkorsten hebben zich bewogen, zodat geen continent er meer uitziet zoals nu. Mensen graven naar het verleden en proberen wat zinnigs te maken uit al die onzin, maar eenvoudig is het niet. Er is simpelweg te veel verloren gegaan. Toch is niet alles verloren gegaan. De overgebleven voorwerpen worden dankbaar hergebruikt voor verschillende doeleinden. Iedereen overleeft op zijn eigen manier. Sommigen blijven in de oude steden wonen, maar er zijn ook steden die hun belangrijkste elementen hebben opgepakt en hebben omgevormd tot enorme voertuigen. Zo rijdt er in deze film een gigantische stad-versie van het Natural History Museum of London rond niet erg praktisch, maar wel cool.

Meisjes met rode haren

Hoofdrolspeelster in deze film is Hester, een roodharig meisje met een gigantisch litteken op haar gezicht. Ze heeft een bewogen geschiedenis. Op haar achtste is haar moeder namelijk vermoord en is zij alleen achtergebleven om opgevoed te worden door een soort robot-zombie, die later in de film nog een belangrijke rol gaat spelen. Sinsd kort is ze echter op jacht naar de moordenaar van haar moeder, iemand die flink wat in de pap te brokkelen heeft in Londen – het voertuig. Ze probeert hem te vermoorden, maar dat plan wordt jammerlijk dwarsgezeten door een jonge museummedewerker. Door een speling van het lot moeten ze samen vluchten voor hun leven en leren ze langzaam veel van elkaar.

Ga direct naar Mortal Engines op BOL.com.


Recensie over Mortal Engines

Mortal Enigines hikt een beetje op twee benen. Er zitten nogal wat elementen in de film waar je vraagtekens bij kunt zetten, zoals: waarom worden er alleen oude voorwerpen gerycycled en niets gemaakt? Is er nu wel of geen elektriciteit? Zouden in al die jaren de oude nederzettingen niet al lang vernietigd zijn door de rijdende steden te voorzien van brandstof? Metaal kun je toch niet gebruiken als brandstof? Maar tijdens het kijken blijft er weinig van die vragen over. Het is een groot visueel spektakel vol bizarre vondsten en gigantische machines. Het verhaal zelf steekt prima in elkaar, met een paar vreemde wendingen en openbaringen, maar dat maakt het juist interessanter om te kijken.

Score: 7


Films koop je online bij:

Informatie

Titel: Mortal Engines
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 124 minuten
Genre: actie / fantasy.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.