logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kleine meisjes worden heel gevaarlijk in het experiment Morgan

Morgan_296x444Genetische manipulatie is aan de orde van de dag – zelfs in de supermarktschappen vind je genoeg producten waarbij ingrediënten worden gebruikt die genetisch zijn gemanipuleerd. Daar kun je voordelen van zien, maar het is natuurlijk onbekend terrein, en zal wellicht ook fikse gevaren met zich meebrengen. Heerlijke stof om over na te denken en bij weg te fantaseren! Dat vond ook Luke Scott, zoon van niemand minder dan Ridley Scott, toen hij het script vormde voor Morgan.

Genetisch meisje

In de niet zo verre toekomst – misschien wel in het heden – zijn overheidsinstanties en verschillende bedrijven bezig met het experimenteren op mensen. Met genetische manipulatie, bedoel ik dan. Het is soms al mogelijk om bepaalde ziektes te weren, in sommige landen kun je de haarkleur van je spruit bepalen, maar wat als je een soort super-mens kunt maken die altijd naar je luistert en voor je klaar staat? Dat zou echt geweldig zijn, nietwaar? L-9 is zo’n experiment. Na twee mislukte pogingen is het gelukt om een mens te creeëren met bovenmenselijke krachten en mogelijkheden. Morgan heet ze. Inmiddels is ze vijf jaar oud, maar ze ontwikkelt zich drie keer zo snel – op het oog is het dus een echte puber. En zo gedraagt ze zich ook. Als ze haar zin niet krijgt valt ze één van haar verzorgers aan met een pen – er komt een evaluatie op het project.

Evalueren

Vanuit het hoofdkantoor komt een ‘risico-manager’ en een psycholoog om Morgan te bestuderen en te oordelen of het project is geslaagd of niet. De verzorgers van Morgan, die een heel hechte band met het meisje hebben, hadden haar opgesloten in een afgesloten deel van het terrein. Tegen beter advies in besluit de psycholoog toch bij haar in de ruimte te kruipen. Hij kijkt namelijk neer op dit soort ‘kunstmatige intelligentie’ en zal de bewegende magnetron wel eens onder handen nemen. Hij maakt echter de fout om de verkeerde vragen te stellen en Morgan uit te dagen tot een woede-aanval. Vanaf daar gaat het helemaal mis, en laat Morgan pas echt zien wie ze is: een moordlustig meisje dat zich laat leiden door haar gevoelens. Bekijk hier de trailer van Morgan:

Risico beheerst

Gelukkig is daar onze slanke risico-manager. Ze pakt meteen haar pistool en rent achter Morgan aan, die een enorm slagveld achterlaat. Tot het op een confrontatie aankomt en er een felle confrontatie volgt in het bos. Aan het einde van de film wacht je nog een verrassing, maar die had je vast al zien aankomen.

Conclusie over Morgan

Morgan is een spannende actiefilm met een paar felle en bloederige actiemomenten. Het gros van de film kabbelt echter een beetje voort – het duistere dat de film had moeten uitstralen ontbreekt een beetje. Wel schimmen de verzorgers van Morgan door de film heen, wachtend op hun moment om te shinen. Maar of dat gaat gebeuren… Al met al een rustig voortkabbelende actiefilm met enkele goede momenten. Door: Score: Morgan krijgt 3,5 van de 5 punten.

Informatie

Morgan, 20th Century Fox
Tijdsduur: 01:30, actie. Leeftijd: vanaf 16 jaar.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.