logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Moordjaar, Maureen Johnson

Moordjaar gaat over het laatste schooljaar van Rory. Ze is eigenlijk Amerikaanse, maar het laatste jaar brengt ze door op een kostschool in London. Een roerig jaar, dat haar lang zal heugen. Het begint allemaal als ze bijna stikt. Haar leven wordt gered, maar door die bijna-doodervaring krijgt ze de gave om met geesten te praten. En dat zal ze doen ook!

En nog wel op een heel nuttige manier. In London worden namelijk flink wat moorden gepleegd. Moorden die verdacht veel lijken op de onopgeloste gruweldaden van Jack the Ripper, meer dan een eeuw geleden. De politie kan de vinger maar niet op de moorden leggen. Rory echter heeft een man gezien, die wel eens de dader zou kunnen zijn. Vreemd, want haar vriendin met wie ze samen was, heeft de mysterieuze man niet waargenomen. Maar: wat gaat hij doen nu hij weet dat zij hem herkend heeft? Gelukkig kan Rory rekenen op hulp vanuit verschillende hoeken. Er blijkt zelfs een speciaal politieteam te zijn die gebruik maakt van de geestenwereld!

Moordjaar is een superspannend boek. Een echte pageturner, dat je zeker niet makkelijk weglegt. De brute moorden en spannende ervaringen in het hedendaagse London worden sfeervol meergezet. Maureen weet echter door haar manier van schrijven en de anekdotes die ze in het verhaal verwerkt de sfeer luchtig te houden. In sommige reviews wordt het boek omschreven als ‘vol met humor’, maar dat vind ik wel wat hoog gegrepen. Rory is een lekker chaotische tiener, maar verder niet bijzonder grappig of zo. Het wordt dan ook nooit écht eng, alleen maar spannend. Een waar kat-en-muisspel door de straten van de Britse hoofdstad, met een mega-spannend slot.

Moordjaar, Maureen Johnson
De Fontein, juni 2012, 348 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789026190797


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.