Recensie: Monsters, A-Film

Het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten wordt bevolkt door buitenaardse wezens, waardoor het bereiken van Amerika een hachelijke onderneming is. Het leger heeft het terrein tot geïnfecteerde zone uitgeroepen.
Kaulder is een Amerikaanse fotojournalist die in Mexico werkt. Hij wordt gedwongen om Sam, de dochter van zijn baas, uit een plaatselijk ziekenhuis op te halen en veilig naar Amerika te brengen. Daarmee begint een moeizame reis. En een ontluikende romance… Als Kaulder en Sam door de nodige tegenslagen de laatste boot missen zien ze zich genoodzaakt om via de geïnfecteerde zone de grens te bereiken…

De debuutfilm van Gareth Edwards is een verbluffend staaltje guerilla film maken, met geloofwaardige personages en special effects.

Monsters is een bijzondere film. Hij begint vol spanning en actie, waarbij je een convooi volgt door een geïnfecteerd gebied. Dat gebied heet zo, omdat daar wezens wonen die het daglicht eigenlijk niet hadden mogen zien. Wezens die zo sterk zijn, dat mensen maar nietige wezentjes zijn in hun aanzicht. Wezentjes die net zo goed weggevaagd kunnen worden dan dat ze er een band mee op zullen bouwen.

Vervolgens maken we kennis met onze hoofdrolspelers: een jongeman, fotograaf van beroep, probeert in allereil een Mexicaanse stad te bereiken. Daarvoor komt hij al in aanraking met de voor hem vreemde wezens, verslagen door aanvallen van het leger. Maar ook komt hij door de strijdgebieden, verlaten en verwoest. Want het Amerikaanse leger heeft al te kennen gegeven geen genoegen te nemen met een tweede plaats op hun continent: ze zullen alles op alles zetten om de wezens buiten de deur te houden. Daarvoor hebben ze een flinke muur gebouwd om Amerika heen, en vallen de strijdlustige soldaten ieder wezen aan met alle kracht die ze hebben. Ongeacht of daar nu toevallig burgerslachtoffers bij vallen of niet.

Maar goed: de jonge fotograaf is op weg naar een meisje, dochter van zijn uitgever. Hij heeft de opdracht gekregen haar in veiligheid te brengen, haar terug te brengen naar Amerika. Wat het meisje daar in eerste instantie doet, dat is nog altijd een raadsel. Gaandeweg leren ze elkaar beter kennen. Zij blijkt een perfecte rol van tolk te vervullen, hij van de daadkrachtige held. Samen vormen ze dus een goed team in hun doorreis naar Amerika, met alle obstakels die ze tegenkomen.

Waarom is dit verhaal nu zo bijzonder? Ten eerste omdat er genoeg vaart in zit om je gekluisterd te houden aan de buis. Er gebeuren niet veel spannende dingen in de film, maar er zitten wel genoeg momenten in die je naar het puntje van je stoel doen schuiven om te kijken wat er komen gaat. Daarbij is er een leuke interactie tussen de twee hoofdrolspelers, die beiden een wat naief persoon neerzetten. Beiden naïef op hun geheel eigen manier, overigens. Er zitten ook wel wat haken en ogen aan de film, wees gerust. De filmstijl is fenomenaal. Afwisselend wordt er gefilmd met een reportage-actige stijl, met een iets schokkende camera, het andere moment mooie, soepele beelden van de prachtige omgeving. Heel sfeervol. De gesprekken met de bewoners gebeuren soms volledig in Spaans, soms afwisselend Spaans en Engels. Dan vraagt hij iets in het Engels, waarop gewantwoordt wordt in het Spaans, maar ook andersom… Vreemd! Ook de monsters zien er niet geheel geloofwaardig uit, maar dat licht wellicht aan mij. Desondanks vind ik het een erg mooie film, met een diepere achtergrond. Want wie zijn nu de monsters van de film: de wezens, of het agressieve leger?

Monsters, A Film

Tijdsduur: 92 minuten, Drama.
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 15 euro), Blu-ray (ca. 20 euro)

Deze film bij: A-FIlm

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.



LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.