logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Monsterlijke Mythen, Anthony Horowitz

In Monsterlijke mythes worden oude legendes verteld, variërend van klassieke mythologie tot een Keltisch verhaal tot een verhaal van de Inca’s. Anthony Horowitz hield altijd al van mythes en legendes, maar vond de verhalen vroeger wel een beetje saai beschreven. Ze bevatten niet genoeg humor en niet genoeg bloed. ‘Het leek een beetje op rondlopen in een museum, kijkend naar stoffige relikwieën achter glas met overal bordjes NIET AANRAKEN.’

En dat is wonderwel gelukt. Toegegeven, Anthony neemt her en der wel wat vrijheden en vergeet en passant bepaalde passages die al dan niet belangrijk zijn voor het verhaal, maar desondanks weet hij een perfecte samenvatting te geven van bekende en minder bekende mythen en sagen. Zelfs zo goed, dat je het gewoon een verzameling korte verhalen kunt noemen. Verhalen, waar wonderlijke gebeurtenissen, wezens en schepsels de hoofdrol spelen, waar sarcastische opmerkingen terloops worden gemaakt, en waarin Anthony een wonderlijke rol van verteller inneemt.

Zo worden de oude, stoffige verhalen weer nieuw leven ingeblazen, klaar voor een nieuwe generatie. Een generatie die wel tegen wat geweld kan, want het bloed spat in het eerste verhaaltje (over de Sphinx) al flink in het rond! Daarmee is het wel een briljante zet om de oude cultuur (en culturen, want niet alleen de Griekse en Romeinse sagen worden verteld, ook die van oude Indiaanse verhalen en die van de oude volken in deze hoek van de wereld worden opnieuw ten gehore gebracht. In de hoop dat ze blijven hangen, en genoeg passie op zullen wekken voor jongeren om zich ook te interesseren voor deze legendes. En hebben ze nog geen zin in de lange, langdradige verhalen? Dan is het enkel nog even wachten op het volgende boek van Anthony Horowitz: in de inleiding maakt hij ons vast lekker voor de delen die komen gaan! En ik kan alvast niet wachten. Met zo veel plezier heb ik deze verhalen nog nooit gelezen.

Monsterlijke mythen, Anthony Horowitz
Fontein, september 2011, 128 pagina’s, gebonden
Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789026128639


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.