logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Monopoly wereldeditie


Monopoly bestaat inmiddels al heel wat jaren: 80, om precies te zijn. En door die jaren heen zijn er ook een flink aantal andere versies verschenen. Denk naast de klassieke monopoly aan Cars monopoly of Monopoly Empire. Vorig jaar werd de gehele wereld opgetrommeld om mee te denken over een nieuwe variant: de Monopoly Wereldeditie. Met deze versie maak je je eigen reis rond de wereld. Iedereen mocht meestemmen over hun favoriete stad: welke moest er in vermeld worden? Want in tegenstelling tot de straten van het klassieke Monopoly reis je in de Monopoly wereldeditie door wereldsteden en zijn de pionnen vervangen door landmarks, zoals de Eiffeltoren of het Vrijheidsbeeld.

Het gaat er in dit spel ook om dat je zo veel mogelijk ‘straten’ (in dit geval: steden) koopt. Daarmee verdien je een stempel, waarmee je je paspoort kunt vullen. Een element dat we ook al zagen in Monopoly Empire, waar je merkjes moest verzamelen. De speler met het eerste gevulde paspoort wint.

Het leuke van de Monopoly Wereldeditie is, dat Nederland met maar liefst twee plaatsen vertegenwoordigd is. Amsterdam is natuurlijk een inkoppertje, maar door een briljante marketingstrategie wordt ook net Nederlandse Venetië, Giethoorn, vermeld op het spelbord! Begin dit jaar riep Hasbro fans uit 182 landen op om te stemmen op de 80 genomineerde wereldsteden. In totaal hebben de fans zo’n 4 miljoen keer gestemd en hieruit zijn de 22 meest populaire steden geselecteerd. Giethoorn won zijn bijzondere positie in de extra wildcardverkiezing, wat het Overijsselse dorpje een plekje pal naast Madrid opleverde.

Maar ook zonder Giethoorn is het een geweldig leuk spel om te spelen. Door het verzamelen van stempels gaat het spel lekker snel: je koopt, verkoopt, en verdient geld wanneer anderen op jouw stad komen. Je werkt niet met huizen en hotels, er is dus maar één bedrag dat je gasten moeten betalen. En dat staat gewoon op het bord! Je hebt dus geen gedoe met kaartjes, alleen met de ‘paspoort-stempels’, die je als fiches op het spelbord legt.

Ook kom je vakjes tegen die je kunt vergelijken met de Kanskaarten en Algemeen Fonds. De Kanskaarten komen eigenlijk best wel overeen met de Kanskaarten zoals je die gewend bent, de Algemeen Fondskaarten zijn de Here&Now-kaarten, waarmee je andere spelers flink dwars kunt zitten. Zo kun je een stempel afpakken van een ander, de aanschafwaarde van een stad flink verlaten (onder het mom ‘vroegboekkorting’), twee spelers laten ruilen van hun laatstverdiende fiche, en nog veel, veel meer. Dat zorgt voor de nodige dynamiek in het spel. De opdrachten die op de kaartjes staan zijn duidelijk, concreet en direct uit te voeren. Maar dat hoeft niet, want je mag de kaartjes gewoon bewaren tot een moment waarop het jou goed uit komt.

De Monopoly Wereldeditie is een briljante versie van het klassieke Monopoly. Sneller, wat altijd fijn is (bij ons kan een potje letterlijk een paar dagen duren als het tegenzit, nu slechts een half uurtje tot drie kwartier) en een stuk dynamischer. Perfect voor een gezellig avondje met vrienden! Bovendien is het spel door de eenvoudige regels, makkelijke bedragen om mee te rekenen en de duidelijkheid waar je aan toe bent bijzonder geschikt voor jongere kinderen.

De wereldeditie ligt dit najaar in de winkels en bevat de volgende steden:
• Donkerblauw: Lima, Peru; Hong Kong, China
• Groen: Riga, Letland; Lissabon, Portugal; Istanbul, Turkije
• Geel: Warschau, Polen; Mexico City, Mexico; Santiago, Chili
• Rood: Belfast, Ierland; Athene, Griekenland; Belgrado, Servië
• Oranje: Londen, Engeland; Moskou, Rusland; Tokio, Japan
• Roze: New York, U.S.A; Amsterdam, Nederland; Sydney, Australië
• Lichtblauw: Queenstown, Nieuw Zeeland; Kaapstad, Zuid-Afrika; Taipei, Taiwan
• Bruin: Giethoorn, Nederland; Madrid, Spanje

Over Monopoly
Het merk Monopoly is ‘s werelds eerste favoriete spellenmerk en is al door meer dan één miljard mensen over de hele wereld gespeeld. Het spel kent inmiddels vele edities en vormen: je kan Monopoly als bordspel spelen, op je telefoon of tablet via de app, of op je (spel)computer; off- en online. Voor meer informatie over Monopoly bezoek Monopoly.com, en word fan op Facebook Facebook.com/Monopoly.

Informatie

Monopoly wereldeditie, Hasbro
Prijs: 39,50 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar.
Aantal spelers: 4. Speltijd: ongeveer 30 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.