logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Monopoly Empire, Hasbro


Monopoly Empire draait niet om straten, huizen en hotels. Nee, in Monopoly Empire heb je iets veel machtigers in handen: merken! In dit spel koop je merken als Coca-Cola, Yahoo, Paramount Pictures, Mc Donalds en natuurlijk Hasbro! Maar, zoals dat met merken gaat, kan het ook zomaar zo gebeuren dat je een merk moet afstoten, om wat voor reden dan ook. Je concurrent kan ‘m op slinkse wijze van je afnemen, of je kunt er je bankroet mee voorkomen.

Want in Monopoly Empire gaat het niet zozeer om het verkrijgen van zoveel mogelijk geld, of het verliezen omdat je bankroet bent: in dit spel gaat het om macht en invloed. Als pijler daarvoor heb je een eigen billboardtoren, waarop je jouw merken kunt tentoonstellen. ‘Koop’ je een merk, dan mag je de reclame daarvan op jouw toren plaatsen. Duurdere merken hebben een grotere reclamebanner, goedkopere een kleinere banner. De hoogte van alle banners bepalen ook hoeveel je verdient als een andere speler op ‘jouw’ merken komt, of wanneer je ‘start’ passeert. Een merk kopen doe je als je op het betreffende vakje terechtkomt, en het is nog niet verkocht. Wil je het niet kopen? Dan wordt het merk geveild door de bank. Zo kun je misschien nog wel een mooi merkje op de kop tikken!

Deze versie van Monopoly is dan ook een heel dynamische. Er gaat grof geld in om, en je wisselt nog al eens van merk. Naast de invloed van spelers heb je ook nog Kans-kaarten en Empire-kaarten die het spel op een positieve of negatieve manier kunnen beïnvloeden. De exacte regels en uitzonderingen vind je in de glasheldere handleiding. Geen nood, je hebt geen last van effecten, aandelen of wat dan ook voor ingewikkelds. Het hele economische stelsel van de werkelijke wereld is behoorlijk vereenvoudigd. Hier speel je de ‘arcade’-versie van het zakelijke wereldje. Net zo snel en wisselvallig, maar stukken minder moeilijk. Oh ja: let ook vooral op de spelstukken van het spel: die zijn goudkleurig, en gebaseerd op bepaalde merk-iconen zoals de XBOX-controller, een zakje Mc Donalds friet, een klapbord van Paramount en nog veel meer.

Monopoly Empire, Hasbro
Prijs: 44,99 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 30 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.