logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Canada is niet ver voor Mon en Gies


mon-en-gies-canada-is-niet-ver-do-van-ranst-boek-cover-9789059088153 Do van Ranst heeft met Mon en Gies een paar heerlijke oude mannetjes bedacht die naast elkaar wonen in verzorgtehuis Morgenster. Mon woont er al wat langer, en krijgt op een dag gezelschap van Gies, die naast hem is komen wonen. En vanaf de eerste dag worden Mon en Gies vrienden, ook al verschillen ze aanzienlijk van elkaar – zo is Mon meer het spraakzame, sociale type, en Gies wat verlegener. Bovendien heeft hij een verdriet te verwerken, sinds zijn zus Sus naar Canada is verhuisd. En dat is een flink gemis. Want Mon en Gies weten: Canada is ver!

Kleinkinderen

Mon heeft een kleinwoon, Wolf, die vaak bij hem over de vloer komt. Samen met zijn vriendinnetje, Bes. Samen zetten ze het bejaardenhuis flink op stelten – vooral Bes duikt overal vol overgave in en organiseert rolstoelraces, probeert een vrouw te zoeken voor Gies, en nog veel meer. Dat tot grote ergernis van de directrice van het bejaardenhuis. Gelukkig doet Bes ook veel goed, zo leest ze bejaarden voor en probeert ze de oudjes bij te brengen hoe ze moeten e-mailen en gebruik kunnen maken van het internet. Dat doen ze in de nieuwe vleugel van het bejaardenhuis, dat van alle gemakken is voorzien. Helaas ziet de ouderwetse Mon er weinig heil in, zeker niet nadat zijn oude buurman naar die nieuwe vleugel is verhuisd en binnen afzienbare tijd was overleden…

Naar Canada

Het verdriet van Gies wordt op een gegeven moment zo erg, dat Wolf en Bes proberen hem te helpen. Wolf leert hem met de computer te werken, en Gies blijkt een natuurtalent – hij kan typen als de beste! Samen schrijven ze dus een brief, die ze op de post doen. Naar Canada, zonder adres. Want dat heeft Gies niet. Mon en de vader van Wolf denken namelijk dat Sus is overleden, en niet is verhuisd naar Canada. Toch krijgt Gies een brief terug uit Canada, ogenschijnlijk van Sus. Hoe kan dat? En werkt de brievenschrijver zichzelf daar niet alleen meer mee in de nesten? In dit prettig leesbare boek, met zijn korte zinnen, beleef je het avontuur van heel dichtbij.

Bejaardengeluk

Mon en Gies – Canada is niet ver is een geweldig mooi en misschien wel een beetje een ontroerend boek over het leven in een bejaardentehuis. Mon en Gies zijn twee oude mannetjes waar je wel van moet houden, vanaf de eerste bladzijde. Ze beleven spannende avonturen en laten zien dat het helemaal niet erg is om oud te zijn. Sterker nog: ze kunnen nog goed mee, als ze er maar voor open staan. Dat maakt hun oude dag een stukje leuker en aangenamer. Ook de avonturen die ze samen met Wolf en Bes beleven zijn erg leuk – kinderen horen een beetje bij een verzorgingstehuis, om af en toe wat leven in de brouwerij te blazen.

Informatie

Mon en Gies – Canada is niet ver, Bo van Ranst
Illustrator: Pieter Fannes Davidsfonds, 144 pagina’s, hardcover. Prijs: 15,99 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789059088153

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.