logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Mol en de levende dingen, Sevim Ak

9789022327876 mol en de levende dingen

In een klein Turks dorpje wonen twee zonderlingen. Aan de ene kant maken we kennis met de jongen, met als bijnaam de Mol. Die heeft de negenjarige jongen gekregen omdat hij graag graaft, en de spullen die hij vind mee naar huis neemt en bewaart. Hij beweert dat al die spullen een leven hebben, een geschiedenis, en dus ook een toekomst. Aand e andere kant is er de typische Simri. Hij valt op door zijn smetteloze kleding, zijn opmerkelijke gevoel voor symmetrie, orde en regelmaat. Simri’s talent voor het mooie wordt al snel gezien door de dorpsbewoners, en ze maken hem Hoofd Gemeentelijke Parken en Tuinen.

Al snel verandert Simri het dorpje in een perfect symmetrisch en geordend plaatsje.  Daar is niet iedereen het mee eens, maar het noodlot slaat pas echt toe als Simri iets aan zijn ogen krijgt, waardoor hij alles in vijfvoud gaat zien. Gelukkig komt daar Mol om de hoek kijkne, en de twee sluiten al snel een hechte vriendschap. Zal het Mol lukken om samen met Simri het dorpje te sturen en te leiden?

Mol en de levende dingen is een wonderlijk en fantasierijk boek, met een mooie boodschap. Het is soms wat lastig geschreven: er komen de nodige lange zinnen in voor, en ook de woordkeuze is niet de meest toegankelijke. Ontzettend leuk zijn de vele Turkse volkswijsheden die in het boekje voorkomen. In de tekst zelf wordt af en toe gewerkt met een ander lettertype voor bepaalde zinnen, hoewel die zinnen niet direct belangrijk of opvallend zijn. Bepaalde woorden krijgen ook extra nadruk door een ander font. Naast de vrolijke illustraties zijn enkele pagina’s gekleurd met vrolijke accenten. Door het taalgebruik echter is het boek geschikt voor wat oudere kinderen, vanaf een jaar of 10.

Mol en de levende dingen, Sevim Ak
Manteau, september 2012, 124 pagina’s, hardcover.
Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789022327876


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.