logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Moffel en Piertje vieren Sinterklaas en kerst, Lieneke Dijkzeul en Doesjka Bramlage

9789047705079_4 Moffel en Piertje vieren sinterklaas en kerst

Moffel en Piertje is bij alle peuters en kleuters goed bekend. Het zijn namelijk de hoofdrolspelers in het educatieve televisieprogramma Koekeloere, dat op vrijwel alle basisscholen op SchoolTV bekeken wordt! Maar Moffel en Piertje houden het niet bij alleen televisieprogramma’s: er zijn ook een aantal heel leuke boeken over ze verschenen. Zoals het boek Moffel en Piertje durven alles, wat we eerder recenseerden. In dit nieuwe boek lees je over de belevenissen van het bijzondere tweetal omtrent Sinterklaas en Kerst. Hoe zullen deze twee dieren tegen de echte mensenfeesten aankijken?

In het vrolijke boek staan maar liefst 13 avonturen van de twee bosdieren geschreven. Daarvan gaan er slechts vier over Sinterklaas, en maar liefst 13 over kerstmis. Daarbij moet ik wel zeggen dat beide onderdelen evenveel pagina’s hebben gekregen: de Sinterklaasverhalen zijn een stuk langer! Daardoor gaat mijn voorkeur in het boek overigens wel uit naar de kerstverhalen: die zijn wat compacter, wat makkelijker in één keer uit te lezen aan jongere kinderen. Een verhaal opdelen in stukken voor jongere kinderen blijft toch wat lastig. Maar misschien dat de verhalen van moffel en Piertje daar wel een uitzondering op vormen, zeker als het nog eens gecombineerd wordt met de spannende Sinterklaastijd! Een mooi begin voor langere verhalen, wellicht?

De verhalen zelf zijn leuk, spannend en toch dicht bij de belevingswereld van kinderen. Moffel en piertje maken namelijk heel wat mee, waarbij er telkens kleine problemen zijn die de twee dieren zelf moeten oplossen. En laat ze nu net zo slim zijn als de gemiddelde kleuter! Die kunnen dus vanuit hun ervaring ook zelf komen met oplossingen. En daarna kunnen ze nog iets leren ook, wanneer Moffel en Piertje zelf een oplossing bedenken en uitvoeren, hun vrienden helpen als ze ziek zijn of de rollen verdelen tijdens een kersttoneelstukje.

Dit vrolijke feestboek kan een flinke tijd mee, dat is duidelijk. De prenten zijn vrolijk getekend en herkenbaar, zeker als je de televisieserie kent. Het grappige aan het boek is dat het een ‘dubbelaar’ is: de ene helft is Sinterklaas, de andere Kerst. Om van het ene naar het andere deel te gaan hoe je alleen maar het boek om te draaien!

Moffel en Piertje vieren Sinterklaas en kerst, Lieneke Dijkzeul en Doesjka Bramlage
Lemniscaat, oktober 2013, 116 pagina’s, paperback.
Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789047705079


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.